Μπ. Ομπάμα: «Αλλόκοτες» οι νέες κατηγορίες κατά Χοντορκόφσκι

Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2009 07:38
A- A A+

«Αλλόκοτες» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τις νέες κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά του πρώην μεγιστάνα του πετρελαϊκού τομέα, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και στον συνεργάτη του, Πλατόν Λεμπέντεφ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη ρωσική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα».

«Μου φαίνεται αλλόκοτο που οι νέες κατηγορίες, οι οποίες μοιάζουν τόσο πολύ με τις παλαιές, εμφανίζονται τώρα, χρόνια μετά την φυλάκιση των δύο αυτών προσώπων και μάλιστα τη στιγμή που θα μπορούσε να τους δοθεί χάρη», τονίζει ο Ομπάμα.

«Ωστόσο, πιστεύω πως είναι άτοπο να παρεμβαίνει κάποιος στις ρωσικές δικαστικές διαδικασίες», υπογραμμίζει ο Ομπάμα, εκφράζοντας πάντως «την υποστήριξη στην θαρραλέα πρωτοβουλία του προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ να ενισχύσει το κράτος του νόμου στη Ρωσία».

Το πρώην αφεντικό του πετρελαϊκού γίγαντα Yukos έχει καταδικασθεί το 2005 σε οκταετή φυλάκιση για απάτη μεγάλης κλίμακας και φοροδιαφυγή και από τις 3 Μαρτίου δικάζεται και πάλι από δικαστήριο στη Μόσχα για παράνομη κατακράτηση και πώληση πετρελαίου.

Από την πλευρά του ο Μεντβιέντεφ διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να δοθεί χάρη στον Χοντορκόφσκι εάν αυτός πρώτα δεν παραδεχθεί την ενοχή του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή