ActionAid: Μεγαλύτερη βοήθεια στις φτωχές χώρες

Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2009 07:44
A- A A+

Οφείλουν να αυξήσουν τη βοήθειά τους οι ηγέτες των πιο προηγμένων βιομηχανικά κρατών, που θα συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα στα πλαίσιο της Ομάδας της G8 στην Ιταλία, για να σώσουν εκατ. ανθρώπους που απειλεί η πείνα στις φτωχές χώρες, τονίζει σε σημερινή της έκθεση η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ActionAid.

«Η G8 έχει αποτύχει να βοηθήσει ένα δισ. ανθρώπους που υποφέρουν από την πείνα. Το 2008, οι χώρες της Ομάδας των Οκτώ είχαν δεσμευθεί ότι θα καταπολεμήσουν την επισιτιστική κρίση, όμως έκτοτε ο αριθμός των ανθρώπων που μαστίζονται από τον λιμό έχει αυξηθεί κατά 100 εκατ.», τονίζει η ¶ντζελα Γουάγιε, υπεύθυνη της ΑctionAid στην Κένυα. «Οι φτωχοί δεν μπορούν να φάνε τις υποσχέσεις, η G8 θα πρέπει να κάνει περισσότερα αυτή τη χρονιά».

Η ΜΚΟ, που εδρεύει στο Λονδίνο, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να εγγράψει το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων ανάμεσα στις προτεραιότητες της συνόδου, ωστόσο επιμένει στην αναγκαιότητα να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της οργάνωσης, οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να αυξήσουν τη βοήθειά τους στον αγροτικό τομέα κατά 23 δισ. ετησίως προκειμένου να κατορθώσουν να μειώσουν στο μισό τον αριθμό του πληθυσμού που μαστίζεται από την πείνα το 2015, εν σχέσει προς τα στοιχεία του 1990, που αποτελεί έναν από τους στόχους της Χιλιετίας, για τους οποίους συμφώνησαν το 2000 τα κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Η ActionAid εκτιμά πως η τάση για την αύξηση των επισιτιστικών προβλημάτων, με πάνω από ένα δισ. ανθρώπους να υποφέρουν από πείνα καθημερινά, ενδέχεται να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο εάν δεν γίνει κάτι. Οι τιμές στα διατροφικά προϊόντα αυξάνονται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ η παραγωγή τελματώνεται. Η αύξηση της ανεργίας και η μείωση του εισοδήματος, που σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομική κρίση, επιδεινώνουν την κατάσταση, προειδοποιεί η Action Aid.

Στην κορυφή των χωρών όσον αφορά τα έξοδα για την καταπολέμηση της πείνας βρίσκεται η Γαλλία, κατά την ίδια οργάνωση, και ακολουθούν η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, και οι ΗΠΑ, ενώ οι οικοδεσπότες της συνόδου της G8 Ιταλοί βρίσκονται ουραγοί, υπολειπόμενοι κατά 70% των στόχων τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή