Βουλγαρία: Θρίαμβος Μπορίσοφ στις εκλογές

Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2009 12:07
UPD:12:12
A- A A+

Θριαμβευτή τον δήμαρχο της Σόφιας Μπόικο Μπορίσοφ με την παράταξη "Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας" (GERB), ανέδειξε η κάλπη των βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το 99% των εκλογικών τμημάτων της χώρας που ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Αλεξάντερ Αλεξάντροφ, το GERB με ιδρυτή και άτυπο αρχηγό τον Μπόικο Μπορίσοφ, συγκεντρώνει το 39,69% των ψήφων, έναντι μόλις 17,72% του μέχρι πρότινος κυβερνώντος Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) . Ακολουθούν το "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών"(ΚΔΕ) με 14,48%, το κόμμα "Ατάκα" με 9,37%, "ο Γαλάζιος συνασπισμός" με 6,72% και η παράταξη "Τάξη, Νομιμότητα, Δικαιοσύνη" με ποσοστό 4,13%. Αυτά είναι και τα κόμματα - συνασπισμοί που ξεπερνούν το όριο του 4% για την είσοδο στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο αξιωματούχο, δύο κόμματα μοιράζονται τις 31 πλειοψηφικές έδρες. Το κόμμα GERB κερδίζει "τη μερίδα του λέοντος" και στην πλειοψηφική ψηφοφορία με πειστικό προβάδισμα σε 26 από τις εκλογικές περιφέρειες της Βουλγαρίας.

Για τις υπόλοιπες 5 έδρες προηγούνται οι υποψήφιοι του ΚΔΕ, σύμφωνα με τον κ. Αλεξάντροφ, ο οποίος διευκρίνισε ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δεν πρόκειται να ανακοινώσει τα οριστικά αποτελέσματα πριν φτάσουν στην επιτροπή όλα τα πρωτόκολλα των περίπου 12.000 εκλογικών τμημάτων.

«Πριν επιβεβαιωθούν τα οριστικά στοιχεία, κατόπιν διασταύρωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, που στάλθηκαν δια της ηλεκτρονικής οδού, και των αριθμών στα ίδια τα πρωτόκολλα δεν πρόκειται να δοθούν στο φως τα οριστικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Σε αρκετές περιπτώσεις οι διαφορές είναι πολύ μικρές και "μετράει κάθε ψήφος"», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Ο άτυπος αρχηγός του κόμματος GERB και δήμαρχος της Σόφιας Μπόικο Μπορίσοφ επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα αναλάβει την προεδρία της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης, όπως τον υποχρεώνει το καθήκον που προκύπτει από την εμπιστοσύνη των εκλογέων. "Εμείς εκπροσωπούμε εκατομμύρια Βούλγαρους, οι οποίοι επέλεξαν την αλλαγή και εναποθέτουν σε μας τις ελπίδες τους να ξεπεράσουν την κρίση και να ζήσουν καλύτερα", δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των exit poll αργά χθες βράδυ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΒΣΚ, Σεργκέι Στανίσεφ χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των εκλογών «βαριά πολιτική ήττα» του κόμματος του, η οποία οφείλεται στη "φθορά της εξουσίας" των Σοσιαλιστών -επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού- τους οποίους οι εκλογείς "τιμώρησαν" για όλα τα λάθη και τις αδυναμίες στη διάρκεια της "πετυχημένης", όπως επισήμανε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, θητεία της τρικομματικής κυβέρνησης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή