Σε δημόσιο διάλογο το σχ.ν. για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων

Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2009 14:53
UPD:16:27
A- A A+

Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών θέτει σε δημόσιο διάλογο, μέσω της ιστοσελίδας της minpress.gr , από 3.7.2009 έως 25.7.2009, σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Κοινοτικής Οδηγίας 2007/65/ΕΚ για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων.

Η προς ενσωμάτωση Οδηγία εκσυγχρονίζει και αναθεωρεί την Οδηγία 89/552/ΕΟΚ (Οδηγία Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα), όπως είχε τροποποιηθεί με την Οδηγία 97/36/ΕΟΚ και ενσωματώθηκε στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας μας με το ΠΔ 100/2000.

Όπως αναφέρεται, στόχος της νέας Οδηγίας είναι να καλύψει όλες τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, δηλαδή τόσο τις παραδοσιακές τηλεοπτικές εκπομπές (γραμμικές υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων) όσο και τις κατά παραγγελία (μη γραμμικές) υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων.

Το κείμενο της νέας Οδηγίας είχε τεθεί σε πρώτη δημόσια διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΕ-ΓΓΕ κατά το διάστημα από 15.10. 2008 έως 15.12.2008.

Για την εναρμόνιση της ελληνικής ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας στις διατάξεις της ως άνω Οδηγίας συνεστήθη Ειδική Nομοπαρασκευαστική Επιτροπή συγκροτούμενη από εκπροσώπους συναρμοδίων φορέων, όπως του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου, που τίθεται στη δεύτερη δημόσια διαβούλευση, ελήφθησαν υπ΄ όψιν από την Ειδική Nομοπαρασκευαστική Επιτροπή αφ' ενός οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκριτικά στοιχεία από την ενσωμάτωση επί μέρους διατάξεων της Οδηγίας στα λοιπά κράτη-μέλη της ΕΕ και αφ΄ ετέρου, κυρίως, δεδομένα της ελληνικής τηλεοπτικής πραγματικότητας, όπως αυτά προέκυψαν από τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας δημόσιας διαβούλευσης και από τις προτάσεις των αρμοδίων φορέων.

Όπως ρητά προβλέπεται, η Οδηγία πρέπει να έχει ενσωματωθεί στο εθνικό Δίκαιο το αργότερο μέχρι την 19 Δεκεμβρίου 2009, ωστόσο επιδιώκεται η ενσωμάτωση της νέας Οδηγίας να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, πριν από τη λήξη της ως άνω προθεσμίας. Για το λόγο αυτό, καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και ιδιώτες να καταθέσουν παρατηρήσεις, τοποθετήσεις, εισηγήσεις και σχόλια επί του προτεινόμενου σχεδίου νόμου μέχρι 25 Ιουλίου 2009, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή να τις αποστείλουν ταχυδρομικά ή με φαξ στην ακόλουθη διεύθυνση:

Υπουργείο Εσωτερικών

Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης

Διεύθυνση Εποπτείας ΜΜΕ

Τμήμα Ραδιοτηλεοπτικών Θεμάτων

Διεύθυνση: Φραγκούδη 11 & Αλεξάνδρου Πάντου,

Καλλιθέα, Τ.Κ. 101 63 Αθήνα

Fax 210- 9242904

Προτεινόμενα για εσάς