Ιταλία: Κινητοποιήσεις της Greenpeace στο πλαίσιο του G8

Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2009 12:21
EPA/MARKEL REDONDO

A- A A+

Περισσότεροι από 100 ακτιβιστές της Greenpeace –ανάμεσά τους και τρεις Έλληνες- κατέλαβαν τέσσερις ανθρακικές μονάδες παραγωγής ενέργειας στην Ιταλία απαιτώντας λύσεις από τους ηγέτες της G8, που συνεδριάζουν σήμερα στη Λ’ ¶κουϊλα.

Από νωρίς τα ξημερώματα οι ακτιβιστές προερχόμενοι από 18 διαφορετικές χώρες, κατέλαβαν ταινιόδρομους που μετέφεραν άνθρακα και αναρριχήθηκαν σε καμινάδες και γερανούς σε τέσσερις από τους πιο σημαντικούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της Ιταλίας: στο Μπρίντισι, στη Μαργέρα (Βενετία), στο Βάντο Λιγκούρε (Γένοβα) καθώς και στον παλιό πετρελαϊκό σταθμό στο Πόρτο Τόλε.

Σύμφωνα με την Greenpeace, η καύση του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή αποτελεί την κυριότερη αιτία για την καταστροφή του κλίματος.

Ο σταθμός στο Μπρίντισι είναι η μεγαλύτερη ανθρακική μονάδα και η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών CO2 στην Ιταλία. Η Greenpeace κατάφερε να διακόψει τη λειτουργία του με το να εμποδίσει τους ταινιόδρομους να μεταφέρουν άνθρακα στον κυρίως σταθμό.

«Οι ηγέτες της G8 πρέπει να σταματήσουν να βάζουν τα συμφέροντα της βιομηχανίας του άνθρακα πάνω από αυτά του πλανήτη, και να αναλάβουν αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών», δήλωσε η Σάννυ Ιμπραήμ, ακτιβίστρια του ελληνικού γραφείου της Greenpeace από τον ανθρακικό σταθμό της Μαργέρα στη Βενετία.

Η Greenpeace απαιτεί από τους ηγέτες της G8 να ικανοποιήσουν κατ’ ελάχιστο τα εξής αιτήματα:

- Συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας όσο το δυνατόν χαμηλότερα από τους 2oC συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα για να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.

- Κορύφωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το αργότερο έως το 2015 και μείωση όσο πιο κοντά στο μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα.

- Δέσμευση των κρατών της G8 ως γκρουπ, για μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 40% (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990) έως το 2020.

- Χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών από τις χώρες της G8 κατά €75 δις (από τα €110 δις που απαιτούνται συνολικά από τις πλούσιες χώρες) ετησίως ως το 2020, προκειμένου τα φτωχότερα κράτη να στραφούν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, να τερματίσουν την αποδάσωση και να προστατευτούν από τις αναπόφευκτες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.

- ¶μεση δέσμευση για δημιουργία χρηματοδοτικού μηχανισμού που θα κατευθύνει τα κεφάλαια για τον τερματισμό της αποψίλωσης των τροπικών δασών σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες το αργότερο ως το 2020, και πιο συγκεκριμένα σε Αμαζόνιο, Κονγκό και Ινδονησία ως το 2015.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή