Γεμάτη η ατζέντα των ηγετών του G8

Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2009 13:23
UPD:14:17

A- A A+

Οι ισχυρότεροι ηγέτες στον πλανήτη συγκεντρώνονται σήμερα για τη σύνοδο του G8 στη σεισμόπληκτη πόλη Λ’¶κουιλα, με αντικείμενο τα πλέον φλέγοντα διεθνή ζητήματα. Η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, ο Γύρος της Ντόχα, το Ιράν, είναι μερικά από αυτά.

Περισσότεροι από 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συμμετάσχουν στις τριήμερες συνομιλίες. Παρόντες θα είναι οι ηγέτες ΗΠΑ, Ρωσίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Καναδά και Ιαπωνίας, καθώς και εκπρόσωποι της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Κίνας αναγκάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα στο Πεκίνο εξ’ αιτίας των αναταραχών στη χώρα του. http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/08/1687248.htm

Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της αστυνομίας από όπου συντονίστηκε η επιχείρηση διάσωσης τον περασμένο Απρίλιο. Οι αρχές έχουν καταστρώσει σχέδιο εκκένωσης αν υπάρξει δόνηση κατά τη διάρκεια της συνόδου, καθώς η περιοχή εξακολουθεί να πλήττεται από μετασεισμούς. Κορυφαίος γεωλόγος έχει προβλέψει μετασεισμούς αυτή την εβδομάδα, ενώ δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών σημειώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μετέφερε τη σύνοδο στη Λ’¶κουιλα, όπου σχεδόν 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα του σεισμού. Αύριο αναμένεται να ξεναγήσει τον Μπαράκ Ομπάμα στην πόλη.

Ισχυρά είναι και τα μέτρα ασφαλείας. Η αστυνομία συνέλαβε χθες 36 άτομα στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με διαδηλωτές.

Η σύνοδος του G8 το 2001 στη Γένοβα είχε στιγματιστεί από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, κατά την οποία είχε σκοτωθεί ένας διαδηλωτής.

Η οικονομική κρίση στο επίκεντρο

Πρωταρχική θέση στις συνομιλίες θα έχει ασφαλώς η παγκόσμια οικονομική ύφεση. Κατά την περσινή τους σύνοδο, οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών δεν είχαν καταφέρει να προβλέψουν την έκτασή της, καθώς τα βασικά θέματα που τους είχαν απασχολήσει ήταν οι υψηλές τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου.

Όσον αφορά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, οι ηγέτες δεν κατάφεραν να πείσουν την Κίνα και την Ινδία να συμφωνήσουν στη μείωση κατά το ήμισυ των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο προσχέδιο εγγράφων της συνόδου. Η αποχώρηση του Χου Ζιντάο ενδέχεται να περιπλέξει περαιτέρω τις συνομιλίες για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το Reuters, στο κείμενο των συμπερασμάτων τους δεν θα υπάρχει σαφής αναφορά στο ευαίσθητο ζήτημα του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ζητήσει την κατοχύρωση ενός νέου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Το προσχέδιο αναφέρει ακόμα ότι «εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι για την οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα».

Ένας τομέας όπου μπορεί να επιτευχθεί σημαντική συμφωνία είναι το εμπόριο, καθώς προσχέδιο ανακοίνωσης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας για ολοκλήρωση του Γύρου της Ντόχα το 2010.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή