Αύξηση του εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης ζητά η Κομισιόν

Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2009 13:24
UPD:13:28
A- A A+

Πρόταση για την κλιμάκωση του εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με αυτήν, οι χώρες της EE καλούνται να εξασφαλίσουν ότι το 75% του ηλικιωμένου πληθυσμού τους και το 75% των ατόμων με συγκεκριμένα ελλοχεύοντα προβλήματα υγείας εμβολιάζονται κάθε χρόνο κατά της εποχικής γρίπης.

Ο στόχος αυτός πρέπει να έχει επιτευχθεί έως το 2015 το αργότερο. Τα ποσοστά κάλυψης εμβολιασμού των ηλικιωμένων ποικίλλουν σημαντικά στην Ευρώπη και κυμαίνονται από 2% στη Λιθουανία ως 80% στις Κάτω Χώρες.

Πρόσθετα μέτρα που αναφέρονται στην πρόταση περιλαμβάνουν την εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα όσον αφορά την εποχική γρίπη, καθώς και πληροφόρηση των ατόμων τα οποία αφορά ο εμβολιασμός, καθώς και των οικογενειών τους.

Κάθε χώρα θα υποβάλλει έκθεση στην Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο που πραγματοποίησε όσον αφορά την κάλυψη εμβολιασμού ετησίως έως το 2015 και ακολούθως κάθε 3 έτη.

Η πρόταση χρειάζεται εντός του έτους την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για θέματα υγείας, κ. Ανδρούλλα Βασιλείου δήλωσε: «Η παρούσα πρόταση αναγνωρίζει τη σημασία του καλού και έγκαιρου προγραμματισμού», δήλωσε η αρμόδια επίτροπος για θέματα υγείας Ανδρούλλα Βασιλείου.

«Η εποχική γρίπη θα πλήξει την Ευρώπη στις αρχές του χειμώνα. Πρέπει να ενεργήσουμε σήμερα και να αυξήσουμε την ικανότητα εμβολιασμού τόσο κατά της εποχικής γρίπης όσο και κατά της γρίπης A H1N1, και έχουμε στενά χρονικά περιθώρια για να το πράξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εθνικά Σχέδια Δράσης

Η πρόταση καλεί κάθε χώρα της ΕΕ να εκδώσει εθνικό πρόγραμμα δράσης για τη βελτίωση της κάλυψης εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 75% για την ομάδα πληθυσμού άνω των 65 ετών και για τα άτομα με ελλοχεύουσες ασθένειες έως τη χειμερινή περίοδο 2014/2015.

Η σύσταση ζητά επίσης ετήσιες εθνικές έρευνες για τη μέτρηση του εθνικού ποσοστού εμβολιασμού. Στην πρόταση τονίζεται ακόμη η ανάγκη να αυξηθεί η ικανότητα παρασκευής εμβολίων για τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης. Η ανάγκη αυτή προκύπτει καθόσον οι ίδιες εργαστηριακές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πανδημικών εμβολίων, όπως για παράδειγμα το εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης A H1N1.

Η τρέχουσα πανδημία A H1N1 αποδεικνύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την επείγουσα ανάγκη να ενισχύσει η Ευρώπη τις εγκαταστάσεις παρασκευής εμβολίων, έτσι ώστε να αυξηθεί η προσφορά τόσο του ετήσιου εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης όσο και των πανδημικών εμβολίων για τους πολίτες εντός της ΕΕ αλλά επίσης, έμμεσα, και για εκείνους πέραν των συνόρων της ΕΕ.

Ιστορικό

Η εποχική γρίπη είναι ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται κατά κανόνα στη διάρκεια της ψυχρής χειμερινής περιόδου. Παρ’ όλο που απειλεί όλο τον πληθυσμό γενικά, πλήττει βαρύτερα τους ηλικιωμένους και τα άτομα που έχουν ήδη προβλήματα υγείας.

Μπορεί να συνεπάγεται σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, ακόμη και θάνατο. Ανάλογα με τη δριμύτητά της, η εποχική γρίπη εκτιμάται ότι προξενεί από 40.000 έως 200.000 θανάτους ετησίως στην ΕΕ.

Το 2003, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (ΠΣΥ), το νομοθετικό σώμα υψηλού επιπέδου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, συνέστησε μεγαλύτερη κάλυψη εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται στα ψηφίσματα της ΠΣΥ του 2003 και στα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της περιόδου 2005/06 σχετικά με την ετοιμότητα και το σχεδιασμό αντίδρασης σε περίπτωση πανδημίας γρίπης.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων της Επιτροπής (ECDC) χρησιμοποιεί ένα ειδικό δίκτυο για την παρακολούθηση της εποχικής γρίπης, καθώς και για την παροχή επιστημονικής και τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή