Βουλή: Κόντρα σε υψηλούς τόνους για τα μέτρα

Γ. Παπανδρέου: «Τα στηρίζουν βουλευτές που έδιναν δωρεάν μαθήματα φοροδιαφυγής μέσω offshore»
Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2009 14:58
UPD:18:15
EUROKINISSI/ΧΡ. ΜΠΟΝΗΣ

A- A A+

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση -και προσωπικά στον πρωθυπουργό- με αφορμή τα φορολογικά μέτρα του ανακοινώθηκαν πρόσφατα, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, κατηγορώντας τη για αναξιοπιστία και φοροεπιδρομή στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

«Ο πρωθυπουργός της χώρας και η κυβέρνησή του, όχι απλώς είναι εκτός πραγματικότητας, όχι απλώς είναι όμηροι, αλλά κυρίως, και πάνω απ’ όλα, είναι αναξιόπιστοι απέναντι στον ελληνικό λαό», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Κανόνες υποκεφαλαιοδότησης επιχειρήσεων, διαδικασία ταχείας αδειοδότησης και άλλες διατάξεις», και συνέχισε την επίθεσή του λέγοντας:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Γ. Παπανδρέου: Eκτός πραγματικότητας ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση

Γ. Παπανδρέου: Eκτός πραγματικότητας ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση

«Ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας επιλέγει συνειδητά να ασκεί συγκυριακή, μικροκομματικής φύσης πολιτική. Εμπαίζει τους πολίτες. Μέσα σε ένα χρόνο, έχουμε τρία κύματα φοροεπιδρομών στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα».

«Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, πολύ πριν ξεσπάσει η διεθνής κρίση, την οποία εσείς χρησιμοποιείτε ως άλλοθι, όπου ο τότε υπουργός Οικονομίας μας είπε ότι "πιάσαμε πάτο", είχαμε το πρώτο κύμα. Το Γενάρη, είχαμε το δεύτερο κύμα. Σήμερα το τρίτο και, όπως γνωρίζετε, το φθινόπωρο προμηνύονται νέα πακέτα μέτρων. Και η κυβέρνηση, αντί να τονώσει την αγορά εν μέσω διεθνούς κρίσης, κάνει το αντίθετο. Πνίγει τη μέση ελληνική οικογένεια, τους χαμηλόμισθους, στεγνώνει την αγορά ακόμα περισσότερο (...)», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι «η κρίση ξεκινά από την ίδια τη διαχείριση της οικονομίας απ’ αυτή την κυβέρνηση».

«Το πρόβλημα της εθνικής μας οικονομίας, τα προβλήματα, δεν θα τα λύσουν φοροεισπρακτικά μέτρα, αλλά μια καλή πορεία, μια νέα πορεία της οικονομίας της χώρας μας, μια διαφορετική αναπτυξιακή φιλοσοφία, με σχέδιο που θα φέρει χρήμα, επενδύσεις, οικονομική δικαιοσύνη στους πολίτες, πράγματα για τα οποία ποτέ δεν άρθρωσε λόγο αυτή η κυβέρνηση», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε :

«Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ευθεία παραδοχή της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί πια να κυβερνήσει, ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο... Τα μέτρα που συζητάμε σήμερα, τα επιβάλλει μια κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται στην ψήφο βουλευτών, που έδιναν δωρεάν μαθήματα φοροδιαφυγής μέσω offshore, από την τηλεόραση. Βουλευτών που οραματίστηκαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν το γνωστό σκάνδαλο του Βατοπεδίου».

Όπως είπε, «τα σπασμένα της κυβερνητικής διαχείρισης δεν μπορούν και πάλι να τα πληρώσουν οι χαμηλόμισθοι, τα μεσαία εισοδήματα και οι συνταξιούχοι» και για το λόγο αυτό χαρακτήρισε μονόδρομο την αλλαγή πολιτικής.

«Αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, σημαίνει πρώτα απ' όλα αντιμετώπιση του ελλείμματος εμπιστοσύνης. Εμπιστοσύνης των Ελλήνων, σε εκείνους που τους κυβερνούν. Αυτοί, που δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την ανάπτυξη που τους παραδώσαμε, δεν μπορούν να διαχειριστούν την κρίση που οι ίδιοι σήμερα προκάλεσαν», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης αλλαγής πορείας, «με μια νέα ισχυρή κυβέρνηση, με εντολή νωπή από τον Ελληνικό λαό, έχοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών για να αντιστρέψει το αρνητικό οικονομικό κλίμα -εσωτερικά και διεθνώς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και τη δραματική εικόνα των δημόσιων οικονομικών».

Γ. Παπαθανασίου: «Μπακαλοτέφτερα του ΠΑΣΟΚ»

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος έκανε λόγο για «μπακαλοτέφτερα» του ΠΑΣΟΚ (με αφορμή την υπόθεση Τσουκάτου) που δεν μπορεί να βάλει σε τάξη ούτε καν τα δικά του οικονομικά και ως εκ τούτου δεν δικαιούται να ομιλεί και να ασκεί κριτική.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Γ. Παπαθανασίου: Σοβαρευτείτε κ. Παπανδρέου για το καλό της χώρας

Γ. Παπαθανασίου: Σοβαρευτείτε κ. Παπανδρέου για το καλό της χώρας

«Ο κος Παπανδρέου λέει πως αντί να τονώσουμε την αγορά, πνίγουμε τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους; Τα μέτρα αφορούν τους μεγάλους λογαριασμούς της κινητής τηλεφωνίας, τη βενζίνη, τα σκάφη και τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Αυτοί είναι οι χαμηλόμισθοι κι οι χαμηλοσυνταξιούχοι;» αναρωτήθηκε ο υπουργός

Κατά την ομιλία του ο κ. Παπαθανασίου υποστήριξε πως τα μέτρα την κυβέρνησης θα επιτρέψουν την επίτευξη των στόχων της χώρας, όχι μόνο για το 2009, αλλά κυρίως για το 2010 και για τα επόμενα χρόνια».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Γ. Παπαθανασίου: Ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων τον Οκτώβριο

Γ. Παπαθανασίου: Ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων τον Οκτώβριο

«Τον Οκτώβριο δεν θα έχουμε φοροκαταιγίδα, όπως ακούγεται και γράφεται συνεχώς. Θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της εθνικής μας οικονομίας, θα περιορίζουν τις δαπάνες και θα αντιμετωπίζουν τη φοροδιαφυγή. Θα βάζουν τις βάσεις για ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, που θα στηρίζεται περισσότερο στην εξωστρέφεια, τις επενδύσεις και την παιδεία και λιγότερο στην κατανάλωση και τον δανεισμό», ισχυρίστηκε ο υπουργός Οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, «η παγκόσμια οικονομική κρίση προκαλεί έκτακτες απώλειες εσόδων και αυξήσεις δαπανών, τις οποίες και πρέπει να εξισορροπήσουμε». «Γιατί είμαστε μια χώρα που για να χρηματοδοτήσει τις πολιτικές της, δανείζεται από τις διεθνείς αγορές. Και για να συνεχίζουν να μας δανείζουν, πρέπει να είμαστε μια αξιόπιστη και φερέγγυα χώρα», εξήγησε και πρόσθεσε: «Οι τρόποι για να καλύψουμε τις απώλειες εσόδων και τις αυξήσεις δαπανών είναι συγκεκριμένοι. Και ο καθένας κρίνεται από τις συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέτει. Και όχι από τους μύθους που συντηρεί και αναπαράγει».

«Η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα στη Βουλή, επιχειρεί να ενισχύσει την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα της Ελλάδας. Τα μέτρα που προωθούμε δεν είναι ευχάριστα. Δεν είναι ευχάριστα, πρώτα απ’ όλα για την ίδια την κυβέρνηση. Είναι όμως αναγκαία και κατά το δυνατόν δίκαια κατανεμημένα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανταπαντώντας , ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος υπενθύμισε πως τα προσδοκώμενα έσοδα από τα νέα μέτρα, είναι ύψους 1 δισ. ευρώ, «όσο το πρόσθετο κόστος δανεισμού», εκ των οποίων, μόνο 80 εκ. ευρώ αφορούν στα τέλη των πολυτελών οχημάτων. «Τα 900 εκ. είναι από τα κινητά και καρτοκινητά, από τον φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη και την φορολόγηση των λαχείων - που κανείς πλούσιος δεν περιμένει να γίνει πλουσιότερος απ’ το λαχείο. Πού είναι λοιπόν η κοινωνική δικαιοσύνη αυτής της τροπολογίας; Και μήπως οι πλούσιοι θα πληρώσουν τα 4,5 δισ. ευρώ για τους ημιυπαίθριους χώρους; ¶ρα λοιπόν, είναι μέτρα κοινωνικά άδικα, σκληρά και τυφλά», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Β. Βενιζέλος: H χώρα χρειάζεται να αποκτήσει μπούσουλα

Β. Βενιζέλος: H χώρα χρειάζεται να αποκτήσει μπούσουλα

Aλαβάνος: Πηγή του προβλήματος η εμμονή στο Σύμφωνο

Την «κυβερνητική επιμονή να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας», κατήγγειλε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, εκτιμώντας πως οι φοροεπιδρομές αποτελούν αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής αδράνειας της κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Α. Αλαβάνος: Κοιμισμένη, νωχελική και αδιάφορη κυβέρνηση

Α. Αλαβάνος: Κοιμισμένη, νωχελική και αδιάφορη κυβέρνηση

«Η πηγή του προβλήματός μας, είναι οι υποχρεώσεις μας απέναντι στο Σύμφωνο», υποστήριξε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε: «Δεν έχω ξαναδεί τόσο κοιμισμένη κυβέρνηση. Εδώ έχει γίνει φόβητρο το όνομα Αλμούνια. Γιατί δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση στη διαδικασία επιλογής της νέας Κομισιόν; Γιατί έδωσε τη συναίνεσή της για τον κ. Μπαρόζο; Τι είναι ο Μπαρόζο; Κανένας φιλέλληνας; Κανείς συγγενής σας; Κατάλαβε τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν χώρες με δομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα; Γιατί δεν θέτει την προοπτική μιας άλλης λειτουργίας της Ε.Ε., ή αυτό που πιστεύουμε εμείς - την κατάρρευση του συμφώνου σταθερότητας; Πού είναι ο πρωθυπουργός; Γιατί δεν πηγαίνει στις Συνόδους Κορυφής; Πού είναι ο υπουργός Οικονομίας; Ακόμα και ο κ. Σαρκοζί κατάφερε να μειωθεί ο ΦΠΑ στα εστιατόρια. Εμείς δεν ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε;», αναρωτήθηκε.

Σχολιάζοντας εξάλλου, τα μέτρα για τους ημιυπαίθριους χώρους, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε πως για την κυβέρνηση, «ούτε περιβάλλον υπάρχει, ούτε φαινόμενο θερμοκηπίου, ή πολεοδομία. Τα υποτάσσετε όλα στα τριάκοντα αργύρια στον κ. Αλμούνια και λέτε στον πολίτη: "Λάδωσε το κράτος για να κλείσει τα μάτια στην αυθαιρεσία σου"».

Αναφερόμενος, τέλος, στην ουσία του νομοσχεδίου, το οποίο στοχεύει -συν τοις άλλοις- στο να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή, μέσω σχέσεων εταιρειών του ίδιου ομίλου, που εδρεύουν σε διαφορετικές χώρες, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε πως «οι ενδοομιλικές συναλλαγές σημαίνουν στην πράξη να παίρνει ο κόσμος το γάλα, ή τα σαπούνια, σε διπλάσια τιμή απ’ ό,τι πουλιούνται στο Βερολίνο, από την ίδια εταιρεία και αλυσίδα». «Εσείς -επεσήμανε- βλέπετε μόνον φορολογικά το θέμα και δεν ενδιαφέρεστε, που αντιμετωπίζονται οι Έλληνες καταναλωτές, ως οι ηλίθιοι της ΕΕ. Από το 1994 έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος, αλλά έχουμε ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών. Αφήνετε απ’ έξω και τις υπεράκτιες εταιρείες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή