Απορρίπτει το Διεθνές Δικαστήριο τους ισχυρισμούς Κάρατζιτς για συμφωνία αμνηστίας

Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2009 16:12
A- A A+

Απέρριψε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία το αίτημα του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς να απαλλαγεί από τις κατηγορίες, καθώς εκτίμησε ότι δεν δεσμεύεται από ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ του Κάρατζιτς και του Αμερικανού διαπραγματευτή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για προστασία από κάθε δίωξη.

«Το δικαστήριο δεν αποδέχεται την διαβεβαίωση του κατηγορουμένου σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται το σώμα από την συμφωνία», αναφέρουν οι δικαστές στην απόφασή τους που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και με την οποία απορρίπτεται το αίτημα για ακύρωση του κατηγορητηρίου που διατύπωσε ο Κάρατζιτς.

Από την σύλληψή του στο Βελιγράδι στις 21 Ιουλίου 2008, αφού για 13 χρόνια διέφευγε την σύλληψη, ο Κάρατζιτς έχει δηλώσει επανειλλημένως ότι ο Αμερικανός διαπραγματευτής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ του είχε υποσχεθεί το 1996 ότι δεν θα διωχθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εάν αποσυρθεί από τον δημόσιο βίο.

Ο Χόλμπρουκ, αρχιτέκτονας των συμφωνιών του Ντέιτον με τις οποίες τερματίστηκε ο πόλεμος στην Βοσνία(1992-95),αρνείται ότι υπάρχει τέτοια συμφωνία.

Ο 64χρονος Κάρατζιτς, που υπερασπίζεται ο ίδιος τον εαυτό του στο Δικαστήριο,δήλωσε αθώος στις κατηγορίεςε κατηγοριών για γενοκτονία,εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά την διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή