Κερδίζει έδαφος η πρόταση για αμνήστευση Χριστοφοράκου

Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2009 16:40
UPD:18:46
A- A A+

Κερδίζει έδαφος η πρόταση για αμνήστευση του Μ. Χριστοφοράκου προκειμένου να προβεί σε αποκαλύψεις ονομάτων πολιτικών που χρηματίσθηκαν, καταθέτοντας στοιχεία και αποδείξεις για την υπόθεση της Siemens.

Υπέρ της πρότασης που αρχικά έκανε ο βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ, Β. Μιχαλολιάκος και ακολούθως υπέβαλε σε πιο εξειδικευμένη μορφή το ΠΑΣΟΚ, ετάχθη σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Δούκας. Ο κ. Μιχαλολιάκος πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα στον Μ. Χριστοφοράκο «να δώσει τα ονόματα και μέσα από μια διαδικασία νομοθέτησης να απαλλαγεί ο ίδιος από ποινικές ευθύνες».

«Όλοι θέλουμε να χυθεί άπλετο φως, να μιλήσουν όλο για όλα, χωρίς εξαίρεση και χωρίς επιλογές. Όλα με κάποια επιφύλαξη ( για δημοσιεύματα που φέρουν τον Χριστοφοράκο να έχει δώσει ονόματα), αυτά τα ονόματα μπορούν να τα πάρουν οι Έλληνες εισαγγελείς από την Εισαγγελία του Μονάχου», τόνισε ο κ. Δούκας μιλώντας στον Real FM, και για την ουσία της πρότασης είπε:

«Αν πραγματικά μπορεί να δώσει πληροφορίες για το πολιτικό σύστημα, το οποίο είναι πιο σοβαρό από τη Siemens... θεωρώ ότι ναι θα μπορούσε να γίνει μια διευθέτηση πλήρους αμνηστίας και υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία που θα δώσει θα είναι πειστικά».

Αλλα και ο ίδιος ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, μιλώντας στον Αlpha 989, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την απήχηση της οποίας έτυχε η εν λόγω πρόταση: «Η ανταπόκριση ξεπέρασε τις προσδοκίες μου και σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού των διαφόρων κομμάτων, αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας. Εισπράττω μια χαραμάδα ελπίδας αναγέννησης, επιστροφής της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική», δήλωσε και πρόσθεσε, ερωτηθείς για υιοθέτηση της πρότασης από το ΠΑΣΟΚ: «Όσο μεγαλύτερη απήχηση έχει μια πρόταση, η οποία οδηγεί στην κάθαρση του πολιτικού βίου της χώρας, τόσο το θετικό είναι και το χαιρετίζω. Χαιρετίζω επίσης το γεγονός ότι βρίσκει και τόση ανταπόκριση στον κυβερνητικό χώρο».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μιχαλολιάκος, η πρότασή του δεν οδηγεί στην αμνήστευση κανενός. «Αντίθετα», σημείωσε, «είναι μονόδρομος για την αποκάλυψη εκείνων των πολιτικών που πρόσδωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών και πρόδωσαν την Δημοκρατία τελικά». «Πολιτικοί χρηματιζόμενοι είναι "πολιτικοί" που πρόδωσαν την Δημοκρατία και την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Σε ερώτηση για το τι θα πράξει αν έρθει η πρόταση στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μιχαλολιάκος εκτίμησε πως θα είναι η κυβέρνηση τελικά αυτή που θα πάρει την πρωτοβουλία να φέρει ένα τέτοιο νομοθέτημα.

«Το θέμα δεν είναι ποιος θα έχει την πρωτοβουλία. Την πρωτοβουλία μπορεί να την έχει μια ομάδα βουλευτών που να αποτελεί πλειοψηφικό ρεύμα και να διαπερνά όλα τα κόμματα. Γιατί να μην είναι αυτό; Ένα κίνημα της πολιτικής. Η επιστροφή της πολιτικής στον πραγματικό της ρόλο», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να τοποθετηθεί επί της πρότασης για ευνοϊκότερη μεταχείριση σε όσους δίνουν στοιχεία για υποθέσεις διαφθοράς, επανέλαβε πως η κυβέρνηση στηρίζει την οργανωμένη προσπάθεια της Δικαιοσύνης να διαλευκανθεί κάθε υπόθεση και πρόσθεσε: «Από κει και πέρα, είναι γνωστό σε όλους πως κάθε ιδέα που ενισχύει τη διαφάνεια και θωρακίζει το πολιτικό μας σύστημα είναι χρήσιμο να εξετάζεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η Επιτροπή αυτή, πιστεύουμε ότι είναι το κατάλληλο βήμα για να γίνουν, όποτε προκύπτει, τέτοιες συζητήσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή