Δημοσκοπήσεις: Επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς

Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2009 15:25
AΠΕ/ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΙΑΟΥ

A- A A+

Την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς για τις δημοσκοπήσεις, δηλ. τη διεξαγωγή τους μόνο έως 15 μέρες πριν από την ημέρα των εκλογών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος προανήγγειλε την κατάθεση σχετικής τροπολογίας το προσεχές διάστημα, για την οποία και ενημέρωσε σήμερα τον πρωθυπουργό.

«Είναι γνωστό ότι υπήρξε ρύθμιση το 2008, η οποία προέβλεπε –αντίθετα απ’ ότι γινόταν προηγουμένως– να υπάρχουν δημοσκοπήσεις μέχρι το βράδυ της προπαραμονής των εκλογών. Η πρόσφατη εμπειρία των Ευρωεκλογών απέδειξε ότι ο στόχος για τον οποίο είχε γίνει αυτή η ρύθμιση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Είναι προτιμότερο –και για λόγους ποιότητας της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα – να ξαναγυρίσουμε στα καθεστώς το οποίο ίσχυε δηλαδή οι δημοσκοπήσεις να γίνονται μόνο μέχρι δεκαπέντε μέρες πριν από την ημέρα των εκλογών», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός.

Ερωτήσεις για το θέμα δέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως είναι κοινή η διαπίστωση ότι το καθεστώς το οποίο ίσχυσε στις ευρωεκλογές, πρέπει να αλλάξει. «Είναι η δύναμη της Δημοκρατίας να διορθώνει ό,τι διαπιστώνει πως δεν είναι αποτελεσματικό. Είναι η δύναμη της δικής μας κυβέρνησης», τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς για τις δημοσκοπήσεις

Επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς για τις δημοσκοπήσεις

Όπως εκτίμησε, «η πληθώρα των δημοσκοπήσεων (στις πρόσφατες ευρωεκλογές) παρουσίασε έντονα αποκλίνουσες διαφορές και συνεχείς ανατροπές σε χρονικά διαστήματα, που απείχαν ελάχιστα το ένα από το άλλο μεταξύ τους, με αποτέλεσμα αντί της επιδιωκόμενης πληρέστερης ενημέρωσης των πολιτών να δημιουργηθεί σύγχυση». «Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβαίνει σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, όπως η δική μας», δήλωσε ο κ. Αντώναρος.

Σε ερώτηση αν υπονοεί πως υπήρξαν παιχνίδια πίσω από τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Αντώναρος απάντησε: «Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω. Δεν θέλω να αποδώσω δόλο και κακή πρόθεση. Στη χώρα μας δραστηριοποιείται ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών δημοσκοπήσεων, οι οποίες εντός ενός νομικού πλαισίου, κάνουν την δουλειά τους. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Η σύγχυση δημιουργήθηκε από τη συχνή δημοσίευση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων, που έκαναν πολλές εταιρείες».

Σε ερώτηση περί ύπαρξης «καρτέλ δημοσκόπων», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν είναι δικής του αρμοδιότητας να τοποθετηθεί δημόσια, ενώ κληθείς να ερμηνεύσει τη «σπουδή της κυβέρνησης, αφού ο ορίζοντας των εκλογών είναι μακριά», υπενθύμισε ότι ο ίδιος το βράδυ των ευρωεκλογών σε ενημερωτική συζήτηση είχε εκθέσει τον προβληματισμό και είχε μιλήσει για το ενδεχόμενο αυτής της αλλαγής, ενώ παρόμοιες τοποθετήσεις ακούστηκαν και από άλλους πολιτικούς χώρους.

«Συνεπώς, κατέληξε, εμείς θεωρούμε ότι η ρύθμιση αυτή, την οποία εμείς κάναμε και δεν έχουμε δυσκολία να παραδεχθούμε, αποδείχθηκε ατελέσφορη, ενώ το προηγούμενο καθεστώς εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της Δημοκρατίας και των πολιτών».

Κληθείς τέλος, να σχολιάσει τοποθέτηση δημοσιογράφου ότι μια τέτοια ρύθμιση δημιουργεί υποψία επίσπευσης των εκλογών, ο κ. Αντώναρος επανέλαβε ότι είχε προαναγγελθεί, τονίζοντας πως δεν είναι ούτε αιφνιδιαστική, ούτε σηματοδοτεί κάτι συγκεκριμένο και ότι «αντιθέτως, γίνεται σε ανύποπτο χρόνο, τη στιγμή που δεν υπάρχει ημερομηνία, ορίζοντας εκλογών, ένα μήνα μετά τις ευρωεκλογές». «Η ρύθμιση αυτή είναι η καλύτερη απάντηση ότι η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις της για σημαντικά ζητήματα σε χρόνο, που κρίνει ότι δεν θα επηρεάσει τίποτε άλλο», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή