Βρετανία: Περιορισμός του πυρηνικού οπλοστασίου

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009 09:09
A- A A+

Η Βρετανία ενδέχεται να περιορίσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο στο πλαίσιο του παγκόσμιου αφοπλισμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να πειστούν το Ιράν και η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψουν τις πυρηνικές τους φιλοδοξίες.

Μιλώντας σε Βρετανούς δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου του G8 στην Ιταλία, ο Μπράουν τόνισε ότι με αφορμή τη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2010 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία μπορεί να περιορίσει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών της με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη από την Τεχεράνη και την Πιονγιάνγκ των πυρηνικών τους προγραμμάτων.

Οπως σημειώνουν πάντως οι Τάιμς,ο βρετανός πρωθυπουργός δεν προτίθεται να λάβει μονομερώς κάποια απόφαση για το θέμα αυτό. «Χρειάζεται μια συλλογική δράση» για να πειστούν οι δύο αυτές χώρες να μην αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, τόνισε ο Μπράουν.

«Χρειαζόμαστε μια συλλογική δράση για να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να περιορίσουμε τα πυρηνικά μας οπλοστάσια, αλλά χρειαζόμαστε επίσης εγγυήσεις ότι άλλες χώρες δεν θα προχωρήσουν στην διάδοση των πυρηνικών», τόνισε ο Μπράουν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα προσκαλέσει τον Μάρτιο του 2010 στην Ουάσινγκτον τους ηγέτες 25-30 χωρών σε μία σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή