Μικρή διαδήλωση Ουιγούρων έξω από τέμενος στο Ουρούμτσι διέλυσε η κινεζική αστυνομία, συλλαμβάνοντας κάποιους από αυτούς, μετά από απόφαση των αρχών να παραμείνουν κλειστά τα τεμένη σήμερα, ημέρα προσευχής των μουσουλμάνων, εν μέσω φόβων για νέες ταραχές.
Το Λευκό Τέμενος είχε νωρίτερα ανοίξει τις πύλες του, παρά την απαγόρευση, καθώς εκατοντάδες πιστοί είχαν συγκεντρωθεί έξω απαιτώντας να εισέλθουν. «Αποφασίσαμε να ανοίξουμε το τέμενος επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι είχαν μαζευτεί. Δεν θέλαμε να υπάρξει επεισόδιο», όπως δήλωσε ένας αστυνομικός.
Το BBC αναφέρει πως τουλάχιστον άλλο ένα τζαμί άνοιξε τις πύλες του στους πιστούς. Επίσης, τζαμιά τα οποία χρησιμοποιούν οι Χούοι, μία άλλη μουσουλμανική μειονότητα, άνοιξαν τις πύλες τους όταν συγκεντρώθηκαν έξω από αυτά πιστοί που διαμαρτύρονταν. ¶λλα τζαμιά πάντως παρέμειναν κλειστά και πολλοί Ουιγούροι έμειναν στα σπίτια τους, ενώ στους δρόμους της πόλης είναι ισχυρή η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας. «Επιστρέψτε σπίτια σας και προσευχηθείτε», έγραφαν οι ανακοινώσεις στις εισόδους πέντε τζαμιών της πόλης.
Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ. Σύμφωνα με το BBC, περίπου 10.000 Κινέζοι Χαν και Ουιγούροι έχουν ήδη φύγει, ενώ επιπλέον δρομολόγια έχουν προστεθεί για να εξυπηρετήσουν όσους προσπαθούν να διαφύγουν. «Είναι απλά πολύ επικίνδυνο να παραμείνουμε εδώ», όπως είπε 23χρονος οικοδόμος στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει «πολλές αποδείξεις» ότι κάποιοι από αυτούς που εμπλέκονται στα βίαια επεισόδια «είχαν εκπαιδευτεί από ξένες τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα», χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.
Ο πρόεδρος Χου Ζιντάο, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη σύνοδο του G8 στην Ιταλία εξ’αιτίας των ταραχών, έχει δηλώσει ότι η διατήρηση της σταθερότητας στη Σιντζιάνγκ είναι «η πιο κατεπείγουσα αποστολή». Περιέγραψε τις συγκρούσεις της Κυριακής ανάμεσα σε Χαν και Ουιγούρους, που στοίχισαν τη ζωή σε 156 ανθρώπους, ως «ένα σοβαρό και βίαιο έγκλημα, που σχεδιάστηκε και οργανώθηκε προσεκτικά από τις “τρεις δυνάμεις” εδώ και στο εξωτερικό». Οι “τρεις δυνάμεις” είναι όρος που χρησιμοποιούν οι κινεζικές αρχές αναφερόμενες σε εξτρεμιστές, αυτονομιστές και τρομοκράτες που επιθυμούν την ανεξαρτησία της Σιντζιάνγκ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC