ΥΠΕΞ: Προς το συμφέρον του λαού της ΠΓΔΜ η επίλυση της ονομασίας

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009 15:37
UPD:18:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Την ελπίδα η σκοπιανή ηγεσία να αντιλαμβάνεται πως η επίλυση του προβλήματος με το όνομα της ΠΓΔΜ είναι προς το συμφέρον του λαού της εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών, η οποία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

«Η ουσιαστική αλλαγή, την οποία τόνισε ο κ. Νίμιτς, είναι ότι διαγράφεται βούληση εκ μέρους των Σκοπίων να προχωρήσουν ουσιαστικά στη διαπραγμάτευση» σημείωσε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Θέλω να ελπίζω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και ότι η σκοπιανή ηγεσία αντιλαμβάνεται ότι η επίλυση του θέματος του ονόματος είναι προς το συμφέρον του ίδιου του λαού τους».

Ντ. Μπακογιάννη: Διαγράφεται η βούληση των Σκοπίων να προχωρήσουν ουσιαστικά στη διαπραγμάτευση

Ντ. Μπακογιάννη: Διαγράφεται η βούληση των Σκοπίων να προχωρήσουν ουσιαστικά στη διαπραγμάτευση

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς όπως ανέφερε η κ. Μπακογιάννη «έχουμε προστά μας ένα δύσκολο εξάμηνο και ταυτόχρονα ενδιαφέρον».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για καμιά απολύτως εμπλοκή στελέχους της ΝΔ με το σύστημα των φυλακών Κορυδαλλού και πρόσθεσε πως «η τιμή του πολιτικού κόσμου δεν μπορεί να διασύρεται κατ' αυτόν τον τρόπο».

Ντ. Μπακογιάννη: Δεν μπορεί να διασύρεται η τιμή του πολιτικού κόσμου

Ντ. Μπακογιάννη: Δεν μπορεί να διασύρεται η τιμή του πολιτικού κόσμου

Συνάντηση Σκοπιανού ΥΠΕΞ - Αμερικανού αναπληρωτή ΥΠΕΞ

Στην Κροατία, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι είχε συνάντηση με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ, στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης με θέμα «Ευρωπαϊκή Στρατηγική Αναγκαιότητα - Ενέργεια, Επενδύσεις, Ανάπτυξη».

Συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και ΠΓΔΜ, η ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ και το ζήτημα της ονομασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωνση του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών, στη συνάντηση σημειώθηκε για μια ακόμη φορά η πρόοδος της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στην ΠΓΔΜ καθώς και η συμβολή της χώρας στις ειρηνευτικές αποστολές, κυρίως στο Αφγανιστάν, και εκφράστηκε η αμοιβαία ικανοποίηση για την εξέλιξη της στρατηγικής συνεργασίας ΠΓΔΜ - ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Στάινμπεργκ σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα δίνει μεγάλη σημασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και κυρίως στην ευρωατλαντική προοπτική της περιοχής και πρόσθεσε ότι τα διμερή ζητήματα δεν πρέπει να εμποδίζουν το δρόμο αυτής της διαδικασίας. Ο κ. Στάινμπεργκ επαναβεβαίωσε τη θέση των ΗΠΑ ότι κάθε μια χώρα της περιοχής πρέπει να αξιολογείται σύμφωνα με τις ατομικές της επιδόσεις.

«Στην συνάντηση επίσης έγινε λόγος και για τις νεώτερες εξελίξεις της διαδικασίας επίλυσης των διαφορών σχετικά με το όνομα. Ο κ. Στάινμπεργκ εξέφρασε την επιθυμία το ζήτημα αυτό να κλείσει με συμβιβαστικό τρόπο με σκοπό η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως και αξίζει» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή