Mπ. Ομπάμα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για «περαιτέρω βήματα» στο ζήτημα του Ιράν

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009 17:17
UPD:17:19
REUTERS/JASON REED

A- A A+

Οι ηγέτες του G8 «ανησυχούν σοβαρά» μετά από τα «τρομερά» γεγονότα που συνέβησαν στο Ιράν ύστερα από την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«Ανησυχούμε σοβαρά από τα τρομερά γεγονότα σχετικά με την προεδρική επανεκλογή στο Ιράν και έχουμε προβληματιστεί βαθύτατα από τον κίνδυνο διάδοσης των πυρηνικών όπλων που δημιουργεί για τον κόσμο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», ανέφερε ο Ομπάμα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της συνόδου κορυφής των οκτώ ισχυρότερων χωρών του κόσμου.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, το μήνυμα της G8 προς το Ιράν είναι ότι εάν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία του Σεπτεμβρίου δεν αλλάξει την τακτική της ανυπακοής σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα «θα πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα». Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι μεγάλες δυνάμεις της G8 είναι ενωμένες στο θέμα αυτό.

«Δεν πρόκειται να περιμένουμε επ' αόριστον», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου, αλλά επέμεινε ότι δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις της G8 να επιβάλει νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη.

«Έχουμε ακόμα δρόμο για την ανάκαμψη»

Ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε επίσης ότι είναι υπέρ του περιορισμού του αριθμού των συνόδων κορυφής, ενώ για την οικονομία τόνισε ότι η ανάκαμψη είναι ακόμη μακριά και δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση των προσπαθειών.

O κόσμος απέφυγε την οικονομική κατάρρευση, αλλά «έχουμε ακόμα δρόμο για την πλήρη ανάκαμψη», όπως είπε.

Αναγνώρισε επίσης ότι οι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε όλα τα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η υπερθέρμανση του πλανήτη. «Δεν λύσαμε όλα μας τα προβλήματα», όπως είπε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Associated Press

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή