Ομπάμα: Η Αφρική δεν είναι στο περιθώριο

Σάββατο, 11 Ιουλίου 2009 15:45
UPD:19:18

A- A A+

Η Αφρική δεν είναι στο περιθώριο των διεθνών υποθέσεων, διαβεβαίωσε ο Μπάρακ Ομπαμα από τη Γκάνα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι συμβαίνει εδώ έχει αντίκτυπο παντού».

«Επιθυμούσαμε να επισκεφθούμε μια αφρικανική χώρα μετά τη συνοδο του G8 και την επίσκεψή μου στη Μόσχα για να τονίσουμε πως η Αφρική δεν είναι διαχωρισμένη από τις διεθνείς υποθέσεις», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Γκάνας Τζον ¶ττα Μιλς.

Ο Ομπάμα μίλησε επίσης εγκωμιαστικά για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η χώρα, προσθέτοντας ότι η Γκάνα θα μπορούσε να είναι ένα μοντέλο επιτυχίας για τα υπόλοιπα αφρικανικά κράτη.

Η δημοκρατική πορεία της αφρικανικής χώρας σε μια ήπειρο που πλήττεται από συγκρούσεις, πραξικοπήματα και μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις, είναι ο κατάλληλος προορισμός για να εκφράσει ο Ομπάμα την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Αφρική.

«Μερικοί από τους λόγους που ταξιδεύουμε στη Γκάνα, είναι το γεγονός ότι έχετε μια δημοκρατία που λειτουργεί εύρυθμα, έναν πρόεδρο που προσπαθεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά και μια αξιόλογη οικονομικη ανάπτυξη», δήλωσε ο Ομπάμα πριν αναχωρήσει με την οικογένειά του από την Ιταλία για την Αφρική.

Στο πλαίσιο της επίσκεψή του ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε αργότερα στο κοινοβούλιο της χώρας, όπου τόνισε ότι «το μέλλον της Αφρικής είναι στα χέρια των Αφρικανών» και υπογράμμισε ότι η καλή διακυβέρνηση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη.

«Ήρθα εδώ στη Γκάνα για έναν απλό λόγο», πρόσθεσε και σημείωσε: Ο 21ος αιώνας θα διαμορφώνεται από τα γεγονότα που θα συμβούν όχι μόνο στη Ρώμη, τη Μόσχα ή την Ουάσινγκτον, αλλά και από τα όσα συμβαίνουν στη Γκάνα».

Το πρόγραμμα του Ομπάμα στην Αφρικανική χώρα περιλαμβάνει και επισκέψεις σε ένα πάλαι ποτέ στρατόπεδο συγκέντρωσης σκλάβων καθώς και ένα κέντρο υγείας στην πρωτεύουσα ¶κκρα.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή