ΑΠΘ: Συνέδριο για τη νανοβιοτεχνολογία

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2009 11:00
A- A A+

Αρχίζει σήμερα, Δευτέρα 13 Ιουλίου, και ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου, το 6ο Διεθνές Συνέδριο στις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες (ΝΝ09), στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Το ΝΝ09 διοργανώνεται από το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες” του Α.Π.Θ., το Δίκτυο ΝΑΝΟΝΕΤ και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Α.Π.Θ.

Μία από τις θεματικές ενότητες του ΝΝ09 είναι η Νανοβιοτεχνολογία και Νανοϊατρική (Nanobiotechnology and Nanomedicine). Πρόκειται για έναν κλάδο της Νανοτεχνολογίας που αφορά στις εφαρμογές της στη βιοτεχνολογία και την ιατρική. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας θα δοθούν προσκεκλημένες ομιλίες από διεθνείς Επιστήμονες και Ερευνητές, προφορικές παρουσιάσεις και Posters με θέματα σχετικά με την παρασκευή και αξιολόγηση νανοσωματιδίων και νανοϋλικών για διάφορετικές εφαρμογές όπως συστήματα χορήγησης φαρμάκων, και συστήματα διάγνωσης σε πρόωρη φάση για τη θεραπεία του καρκίνου και άλλων ασθενειών.

¶λλη μία σημαντική συνεισφορά των Νανοεπιστημών και της Νανοτεχνολογίας στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής του ανθρώπου, είναι η αναγεννητική ιατρική με την κατασκευή και χρήση μηχανικών ικριωμάτων ιστού (tissue engineering scaffolds) ή βιοϋλικών. Τέτοια υλικά τοποθετούνται στο ανθρώπινο οργανισμό για να αντικαταστήσουν ή να βοηθήσουν ζωντανά συστήματα να λειτουργήσουν πιο αρμονικά όπως για παράδειγμα τα stents και γενικά καρδιοαγγειακά εμφυτεύματα, ορθοπεδικές προθέσεις κ.α. Η φύση αποτελεί, πολλές φορές, πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό νέων προηγμένων υλικών τέτοιου τύπου.

Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, οι εφαρμογές τεχνικών και τα εργαλεία της Νανοτεχνολογίας στους τομείς της Βιοτεχνολογίας και της Ιατρικής. Συνοπτικά, αυτά συμβάλλουν στην παρασκευή, τη ρύθμιση και τον έλεγχο των ιδιοτήτων των βιοϋλικών, την αξιολόγηση της συμβατότητας τους με έμβια ύλη (βιομόρια, κύτταρα κ.α.) καθώς και στην παρακολούθηση των αλληλεπιδράσεών τους.

Λόγω της μεγάλης προσφοράς της Νανοτεχνολογίας και των αναμενόμενων επαναστατικών της αποτελεσμάτων, στο ΝΝ09 δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της Νανοϊατρικής. Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα με τίτλο “Unsolved Medical Problems and How Nanotechnology can help?”, όπου θα συμμετέχει ένα πλήθος διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί, από 11 έως 17 Ιουλίου 2009, το 3ο Θερινό Σχολείο στις “Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες”.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή