Πακιστάν: ¶ρχισε η επιστροφή των δύο εκατομμυρίων προσφύγων

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2009 12:06

A- A A+

Το ταξίδι της επιστροφής άρχισαν τα πρώτα λεωφορεία με μερικούς από τα δύο εκατομμύρια πρόσφυγες που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του πακιστανικού στρατού ενάντια στους Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Σουάτ.

Οι επιχειρήσεις είχαν ξεκινήσει τον Απρίλιο όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν περιοχή στην κοιλάδα που βρίσκεται μόλις 100 χλμ από την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, δημιουργώντας φόβους για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει τον έλεγχο στο Πακιστάν και την ασφάλεια των πυρηνικών του όπλων.

Ο στρατός ισχυρίζεται ότι οι Ταλιμπάν έχουν πλέον εκδιωχθεί από την περιοχή και ότι πάνω από 1.700 μαχητές έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι ηγέτες τους δεν βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα, κάτι που δημιουργεί φόβους για ενδεχόμενη επανάκαμψη των μαχητών.

Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους διέμεναν σε σπίτια συγγενών ή φίλων, αλλά περίπου 300.000 είχαν εγκατασταθεί σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η επιστροφή όσων ζούσαν σε σκηνές, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθούν όσοι είχαν εγκατασταθεί σε σχολεία και άλλα κτήρια. Ο ΟΗΕ τονίζει ότι όσοι επιστρέφουν πρέπει να το κάνουν με τη θέλησή τους.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να δώσει βοήθεια σε μετρητά στους πρόσφυγες.

Δημοσιογράφοι που επισκέφθηκαν πρόσφατα πόλεις στην κοιλάδα του Σουάτ μεταδίδουν ότι οι περισσότερες κατοικίες και επιχειρήσεις έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό άθικτες. Ωστόσο, τόσο οι καλλιέργειες όσο και οι υποδομές έχουν υποστεί ζημιές, καθιστώντας απαραίτητη την παροχή βοήθειας στους κατοίκους για τους επόμενους μήνες.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή