Μήνυμα Κ. Καραμανλή στην Αγκυρα για τη λαθρομετανάστευση

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2009 16:10
UPD:19:32

A- A A+

Νέο μήνυμα στην Τουρκία για τη λαθρομετανάστευση έστειλε ο πρωθυπουργός από την Ισπανία, συνδέοντας τη στάση της στο θέμα με την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Θαπατέρο ζήτησε και πάλι το σεβασμο και την υλοποίηση των συμφωνιών που έχει υπογράψει για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα «είναι και διατεθειμένη, αλλά και υποχρεωμένη, να συνεργαστεί με την Τουρκία για την επανεισδοχή των λαθρομετανστών», και υπογράμμισε ότι «η Τουρκία δεν τηρεί ικανοποιητικά την σχετική συμφωνία, που έχει υπογράψει με τη χώρα μας».

Κ. Καραμανλής: H Toυρκία πρέπει να συνεργαστεί πιο αποτελεσματικά

Κ. Καραμανλής: H Toυρκία πρέπει να συνεργαστεί πιο αποτελεσματικά

«Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι, που συμφωνήθηκαν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Πλήρης ένταξη και πλήρης συμμόρφωση. Η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί πιο αποτελεσματικά με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι διογκούμενο και επανέλαβε πως απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προκειμένου να επιλυθεί. Πρόσθεσε ακόμη πως «η προσέγγιση της επίλυσης του προβλήματος πρέπει να στηρίζεται σε τρεις άξονες. Πρώτον, στην αντιμετώπισή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο με κοινές πολιτικές, δεύτερον, σε εθνικό επίπεδο και τρίτον, σε πολιτικές οικονομικής στήριξης των χωρών απο όπου προέρχονται οι λαθρομετανάστες».

Υπογράμμισε επίσης και πάλι την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της Frontex, χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντικό βήμα τις κοινές θαλάσσιες περιπολίες».

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός συμφώνησε στην απο κοινού -στο πλαίσιο της ΕΕ- αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης και χαρακτήρισε θεμελιώδους σημασίας τη σύμπραξη και διπλωματική συνεργασία με χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών. Τόνισε ακόμη ότι η ισπανική προεδρία έχει ως στόχο την ενίσχυση της Frontex, την ενίσχυση της δομής και σταθερής δράσης της ΕΕ για την τήρηση των συμφωνιών επαναπροώθησης και την υιοθέτηση μιας μεταναστευτικής πολιτικής, που θα συνοδεύεται απο τη στενή συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών, χωρίς την οποία -όπως είπε- δεν θα υπάρχουν αποτελέσματα.

Στη συνάντηση κυριάρχησε το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομικής κρίσης, καθώς και οι διμερείς σχέσεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/13/1689435.htm .

KKE

Βολές κατά της ΕΕ με αφορμή το ζήτημα της μετανάστευσης και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ισπανία εξαπέλυσε το ΚΚΕ τονίζοντας πως «η ΕΕ όχι μόνο ευθύνεται αλλά και επιθυμεί την μετανάστευση».

«Οι απάνθρωπες συμφωνίες και τα μέτρα κατά των μεταναστών στοχεύουν σε μετανάστες ομήρους, μισοπαράνομους και φοβισμένους, ώστε να γίνονται εύκολο θύμα στην άγρια εκμετάλλευση των εργοδοτών και να τους αξιοποιούν για την προώθηση γενικότερων αντιδραστικών σχεδίων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ

Eντονες επικρίσεις κατά του πρωθυπουργού για τις δηλώσεις του σε ό,τι αφορά τη λαθρομετανάστευση διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αλλά και ο σοσιαλδημοκράτης Ισπανός ομόλογός του συμφώνησαν για την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής της "μηδενικής ανοχής", στόχος της οποίας είναι η εκμετάλλευση των μεταναστών μέσω της καθήλωσής τους σε ένα καθεστώς παρανομίας και συνεχούς δίωξης».

ΛΑΟΣ

«Ο κ. Καραμανλής από τη στιγμή που αποφάσισε να πάει στην Ισπανία δεν θα πρέπει να περιορισθεί σε επίσκεψη μόνο στην ηπειρωτική χώρα. Θα πρέπει να πάει και στα Κανάρια για να δει πώς προστατεύει η χώρα αυτή τους πολίτες της από τους λαθρομετανάστες, που επιχειρούν να μπουν από τη Δυτική Αφρική και πώς η Ισπανία έλυσε το πρόβλημα μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Tα παραπάνω δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή