Χ. Σολάνα: Δεν υπάρχουν νέοι όροι για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2009 23:07
A- A A+

Δεν υπάρχουν νέοι όροι, εκτός από τη συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης, για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα το Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέφερε επίσης ότι η αναγνώριση του Κοσόβου από τη Σερβία δεν αποτελεί προϋπόθεση για να καταστεί η χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Σολάνα εξέφρασε επίσης την ελπίδα του ότι σύντομα το Βελιγράδι θα ολοκληρώσει τη συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης και επικρότησε την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή, μονομερώς, από τον Ιανουάριο του 2010 τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σχετική συμφωνία είχε «παγώσει» εξαιτίας της άρνησης της Ολλανδίας να την επικυρώσει ζητώντας να συλληφθούν, προηγουμένως, οι κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς.

Ο κ. Σολάνα συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό Μίρκο Τσβέτκοβιτς, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γιέρεμιτς.

Ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ θα επισκεφτεί αύριο τα Σκόπια και την Πρίστινα, ενώ μεθαύριο θα μεταβεί στην Ποντγκόριτσα για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία του Μαυροβουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή