Πρέσβης Ι. Κοραντής: «Δεν παραιτήθηκα, με απομάκρυναν»

Αντικαταστάθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ από τον εισαγγελέα Παπαγγελόπουλο
Τρίτη, 14 Ιουλίου 2009 08:19
UPD:17:39
A- A A+

Λίγες μόνο μέρες μετά την επιτυχία της ΕΥΠ με την εξάρθρωση του συνδικάτου εγκλήματος, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου αντικαταστάθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης Ιωάννης Κοραντής και νέος διοικητής τοποθετήθηκε ο εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. «Δεν παραιτήθηκα, με απομάκρυναν», υποστηρίζει ο επιτυχημένος διπλωμάτης και τονίζει: «Δεν θα έκανα ποτέ κοπτοραπτική στο υλικό των ακροάσεων».

«Αντικαθίσταται, ύστερα από σχεδόν πενταετή, ευδόκιμη, θητεία στη θέση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο πρέσβης κ. Ιωάννης Κοραντής. Ο κ. Κοραντής προσέφερε, με απόλυτη προσήλωση στην αρχή της νομιμότητας, πολλά σε μια τόσο κρίσιμη υπηρεσία και συνέβαλε τα μέγιστα στην ανόρθωση του κύρους της, το οποίο πριν είχαν πλήξει ανεπανόρθωτα νοσηρές καταστάσεις, όπως ιδίως εκείνη της υπόθεσης Οτσαλάν», ανέφερε στη σχετική δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Αποχωρεί δε σε μια στιγμή κατά την οποία η Ε.Υ.Π., υπό την ηγεσία του, συνεισέφερε σημαντικότατες υπηρεσίες και στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητές της, πάντοτε με πλήρη σεβασμό στους θεσμούς του Κράτους Δικαίου και στην αρχή της νομιμότητας. Για όλους αυτούς τους λόγους θέλω να εκφράσω και εκ μέρους της Κυβέρνησης αλλά και προσωπικά στον κ. Κοραντή θερμές ευχαριστίες για την υπηρεσιακή του διαδρομή, καθώς και την ανεπιφύλακτη διαβεβαίωση ως προς την αναγνώριση του έργου του».

O νέος διοικητής της ΕΥΠ, εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Πηγές του ΥΠΕΣ αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα μετά την αποκάλυψη της δράσης του συνδικάτου του εγκλήματος, υπήρχε δυσαρέσκεια απέναντι στον κ. Κοραντή, καθώς του καταλογίζεται ελλιπής ενημέρωση για τους διάλογους των μελών του κυκλώματος, όπου γίνεται αναφορά και σε ονόματα υπουργών της κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές επίσης, ανέφεραν ότι υπήρξε σημαντική διάσταση απόψεων του κ. Κοραντή και με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Δημόσιας Τάξης, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, σε ό,τι αφορά το επίπεδο συνεργασίας ή τουλάχιστον στους τρόπους χρησιμοποίησης του εξοπλισμού της για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της εγχώριας τρομοκρατίας.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ έγινε για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους, δεδομένου ότι ο νέος διοικητής, ο εισαγγελέας Παπαγγελόπουλος, ασχολείται επί χρόνια με θέματα τρομοκρατίας, ενώ γενική είναι η εκτίμηση για συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ οργανωμένου εγκλήματος και νέας τρομοκρατίας.

«Η επιλογή του τ. Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών κ. Δ. Παπαγγελόπουλου ως νέου Διοικητή της Ε.Υ.Π. εντάσσεται στο πλαίσιο της πιστής εφαρμογής του γράμματος και του πνεύματος του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο εγκαθιδρύθηκε με βάση τις διατάξεις του ν. 3649/2008 «Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και άλλες διατάξεις», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και συμπλήρωσε: «Όπως προκύπτει από τις διατάξεις αυτές, μπροστά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, το οποίο έχει ανατεθεί στην Ε.Υ.Π. - με δυνατότητα, μάλιστα, για πρώτη φορά, άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου επ’ αυτής σύμφωνα με το άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής - μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα ιδίως από λειτουργούς, οι οποίοι διαθέτουν εχέγγυα δικαστικής ανεξαρτησίας. Αυτό, άλλωστε, σηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, και η θεσμοθέτηση, με το άρθρο 5 παρ. 3 του ν. 3649/2008, της απόσπασης στην Ε.Υ.Π εισαγγελικού λειτουργού, προκειμένου να ελέγχει κυρίως τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών της δράσεων που αφορούν τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η προϋπηρεσία και το αδιαμφισβήτητο κύρος του κ. Παπαγγελόπουλου πληρούν, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τις ως άνω προϋποθέσεις».

«Εγώ από την ΕΥΠ δεν παραιτήθηκα. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος με απομάκρυνε, για λόγους που δεν μπορώ να ερμηνεύσω, με μια συμπεριφορά που στην καλύτερη περίπτωση χαρακτηρίζω ως δυσεξήγητη», λέει στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρώην πλέον διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πρέσβης Ιωάννης Κοραντής.

«Δεν θα έκανα ποτέ κοπτοραπτική στο υλικό των ακροάσεων», υπογραμμίζει ο διπλωμάτης με τη σπουδαία καριέρα στο υπουργείο Εξωτερικών (έχει διατελέσει μεταξύ άλλων και πρέσβης στην Τουρκία) και προσθέτει: «Δεν θα επέτρεπα ποτέ την παραποίηση στοιχείων της δικογραφίας. Φαντάζεστε τι θα γινόταν όταν η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια και ένας δικηγόρος αποκαλύψει πως ενώ το ηχογραφημένο υλικό είναι διάρκειας 2 λεπτών, λείπουν 5 δευτερόλεπτα από αυτό; Τι θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε τότε;»

«Μου ανέφερε (σ.σ. ο κ. Παυλόπουλος) πως παύομαι από τη θέση μου. Επικαλέστηκε την ανάγκη να ηγηθεί της υπηρεσίας ένας πρώην δικαστικός και μου ανέφερε τα όσα αναφέρονται στο προεδρικό διάταγμα του 2008 για την τοποθέτηση εισαγγελέα στην υπηρεσία. Του είπα πως αυτό δεν σχετίζεται με την υπόθεση και εν πάση περιπτώσει, αν αυτή ήταν η πρόθεσή του, για ποιο λόγο στις 22 Νοεμβρίου 2008, όταν έληξε η 4ετής μου θητεία στη διοίκηση της ΕΥΠ, ο ίδιος μου την ανανέωσε επ΄ αόριστον;» παρατήρησε ο κ. Κοραντής για την αιφνιδιαστική αντικατάστασή του από τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Ο κ. Κοραντής είχε τοποθετηθεί επικεφαλής της ΕΥΠ στις 22 Νοεμβρίου 2004 από τον Γιώργο Βουλγαράκη.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος χαρακτήρισε «παντελώς ανακριβείς» τις αναφορές μερίδας του Τύπου σχετικά με τους λόγους ορισμού νέου διοικητή στην ΕΥΠ. «Είναι -είπε- απολύτως σαφείς και διαφωτιστικές οι τοποθετήσεις του υπουργού και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης».

Στο ερώτημα αν προβληματίζει την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να συνδεθεί η επιλογή του κ. Παπαγγελόπουλου με την ανάληψη, εκ μέρους του, υποθέσεων οι οποίες τέθηκαν στο αρχείο, ο κ. Αντώναρος σημείωσε ότι «κάποιοι έχουν την τάση να αμφισβητούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Εγώ δεν το κάνω ποτέ και δεν θα το κάνω και τώρα». «Προφανώς, όταν μια υπόθεση πηγαίνει στο αρχείο, αυτό σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη έκρινε πως δεν υπάρχουν στοιχεία, που να δικαιολογούν περαιτέρω διερεύνησή της, δηλαδή είναι άνευ αντικειμένου η διερεύνησή της», συμπλήρωσε.

«Η νέα ηγεσία στην ΕΥΠ δεν αποτελεί μία απλή αλλαγή προσώπου, αλλά σηματοδοτεί ακόμη πιο αντιδραστική πορεία αυτής της βαθειά αντιλαϊκής κρατικής υπηρεσίας», σχολιάζει το ΚΚΕ.

«Η διαπλοκή και η διασύνδεση μεγαλοεπιχειρηματιών με εγκληματικά κυκλώματα, με μηχανισμούς του κράτους και τα αστικά κόμματα υπήρχε, υπάρχει και θα διευρύνεται όσο μεγαλώνει η σήψη και η διαφθορά του κοινωνικού συστήματος που αναπτύσσεται με τη διόγκωση των μονοπωλίων», προσθέτει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Ο πρέσβης κ. Κοραντής έφυγε όρθιος. Ελπίζουμε το ίδιο να γίνει και με τον διάδοχό του. Η αξιοπρέπεια, ευτυχώς, νίκησε και αυτή τη φορά τις κυβερνητικές - κομματικές σκοπιμότητες», παρατήρησε από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή