Στα Σκόπια ο Χαβιέ Σολάνα

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2009 09:40
A- A A+

Τα Σκόπια επισκέπτεται σήμερα ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Χαβιέρ Σολάνα, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Σολάνα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον ηγέτη του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, καθώς και με ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πρώτος σταθμός του κ. Σολάνα αποτέλεσε το Βελιγράδι, όπου χθες πραγματοποίησε συναντήσεις με την ηγεσία της Σερβίας.

Αργότερα την Τρίτη, ο κ. Σολάνα θα μεταβεί στην Πρίστινα (Κόσοβο), ενώ την Τετάρτη θα επισκεφθεί την Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο), όπου θα ολοκληρώσει την περιοδεία του.

Πριν αρχίσει την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Χαβιέ Σολάνα δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής είναι ξεκάθαρη και ότι ο ίδιος πάντα υποστήριζε τις προσπάθειες των χωρών της περιοχής να ενταχθούν στην Ε.Ε.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ», ο κ. Σολάνα ανέφερε ότι είναι πεπεισμένος ότι η παρούσα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει αντιληφθεί πλήρως την ανάγκη να κάνει καθετί το δυνατό, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Από το Δεκέμβριο του 2005, οπότε η ΠΓΔΜ κατέστη υποψήφια χώρα, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη χώρα, αλλά υπάρχουν επίσης και κάποια μειονεκτήματα, όπως οι εκλογές του 2008», σημείωσε.

Ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία - Πλαίσιο της Οχρίδας και να εργαστεί αποφασιστικά για τις μεταρρυθμίσεις που απομένουν, ενώ σημείωσε ότι η Ε.Ε. θα παράσχει υποστήριξη στις πολιτικές διαδικασίες της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή