Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για την ΕΥΑΘ

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2009 18:00
A- A A+

Την έντονη αντίδραση κομματικών επιτροπών, παρατάξεων και φορέων της Θεσσαλονίκης προκάλεσε η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για τη διάθεση του 23,02% της εισηγμένης Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της πόλης (ΕΥΑΘ ΑΕ) σε στρατηγικό επενδυτή, μέσω δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού με κριτήρια προεπιλογής.

Για ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, ξεπούλημα κοινωνικών κεφαλαίων και δημιουργία μονοπωλίων κάνουν λόγο με ξεχωριστές ανακοινώσεις και δηλώσεις τους οι διάφορες παρατάξεις. Ζητούν δε να σταματήσει η όλη διαδικασία και οι Θεσσαλονικείς να συσπειρωθούν εναντίον της υλοποίησης της απόφασης.

Ειδικότερα, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, επεσήμανε, σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη, ότι «το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει την απόπειρα ξεπουλήματος της ΕΥΑΘ από την κυβέρνηση» και προειδοποίησε ότι θα αντιδράσει.

Από την πλευρά της, η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» υποστηρίζει με ανακοίνωσή της ότι οι ιδιώτες «θα πάρουν τελικά τον έλεγχο της εταιρίας και θα έχουν αποφασιστική γνώμη για εργασιακές σχέσεις και τιμολογιακή πολιτική».

Η παράταξη καλεί, στη σχετική ανακοίνωσή της, τους Θεσσαλονικείς «να αντιδράσουν με κάθε τρόπο» και τίθεται υπέρ της δημιουργίας δημόσιου φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων, ενώ τονίζει ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να τελεί υπό δημόσιο - λαϊκό έλεγχο.

«Ακραία νεοφιλελεύθερη πράξη της κυβέρνησης και της διορισμένης από αυτήν διοίκησης της ΕΥΑΘ» χαρακτηρίζει την απόφαση η παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», υποστηρίζοντας ότι το νερό μετατρέπεται σε εμπόρευμα κατάλληλο για κερδοσκοπία.

«Ουδείς έχει το δικαίωμα να μετατρέπει ένα κρατικό μονοπώλιο σε ιδιωτικό. Οι φορείς της πόλης, οι εργαζόμενοι, όλοι οι πολίτες, έχουμε την υποχρέωση να αντιταχθούμε σε αυτή την εξέλιξη», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της παράταξης.

Τέλος, για «μείζον εθνικό έγκλημα» κάνει λόγο η «Αυτόνομη Παρέμβαση», υπογραμμίζοντας ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις χρειάζονται εξυγίανση, ανασυγκρότηση, αξιοκρατία και διαφάνεια και «όχι την παράδοσή τους στην ανελέητη κερδοσκοπία των ιδιωτικών συμφερόντων και των πολυεθνικών».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή