Κόντρα στη Βουλή για τα καρτοκινητά

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2009 23:12
UPD:15/07/2009 00:09
A- A A+

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε απόψε στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ταυτοποίηση των ανώνυμων καρτοκινητών.

«Χρέος της πολιτείας είναι να δρα διορατικά, όταν μάλιστα η κοινωνία απαιτεί να πάρουμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης υπερασπιζόμενος την αρχή του νομοσχεδίου που προβλέπει την ταυτοποίηση των ως σήμερα ανώνυμων καρτοκινητών.

«Βρισκόμαστε σε άρνηση να καταστούμε οπαδοί της αδράνειας, γιατί δεν έχει ακόμη εκδοθεί η σχετική κοινοτική οδηγία», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε επίσης ότι δίνεται τρίμηνη παράταση στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν το λογισμικό τους στα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο νόμος. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η προθεσμία θα ισχύει μόνο για τις ήδη υπάρχουσες συνδέσεις.

Εγγύηση για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα χαρακτήρισε από την πλευρά του το νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΝΔ κ. Ι. Βρούτσης, ο οποίος σημείωσε ότι ελήφθησαν υπόψη όλες οι θέσεις των ανεξαρτήτων αρχών.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ι. Σκουλάς τάχθηκε ευθέως κατά του νομοσχεδίου. «Δείχνετε μία σπουδή για να διαχειριστείτε επικοινωνιακά την επιτυχία της εξάρθρωσης της συμμορίας της υπόθεσης Παναγόπουλου και να εκμεταλλευτείτε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αντιγράφοντας την ατζέντα του ΛΑΟΣ», τόνισε ο κ. Σκουλάς υπογραμμίζοντας ότι «ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ θα κάνει τη διαβούλευση την οποία δεν έκανε η κυβέρνηση με τις ανεξάρτητες αρχές».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο εισηγητής του ΚΚΕ. Ο κ. Ι. Γκιόκας υπογράμμισε ότι στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, εισάγεται ένα νομοθέτημα πολύ επικίνδυνο για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα: «Τόσο το νομοσχέδιο, όσο και οι τροπολογίες για τις κάμερες και την τράπεζα DNA είναι ένας κρίκος στη διαμόρφωση ενός καθεστώτος κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

«Επανέρχονται από την πίσω πόρτα οι μηχανισμοί φακελώματος», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Λεβέντης, που επέμεινε ότι οι εγκληματίες θα βρουν τρόπους να προφυλαχθούν, την ίδια ώρα που το κράτος αυξάνει τις δυνατότητές του να φακελώνει τους πολίτες.

Για νομοσχέδιο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη προσοχή έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια του ΛΑΟΣ Δήμητρα Αράπογλου, υπογραμμίζοντας ότι θέμα ανωνυμίας τίθεται από αυτούς που είτε θέλουν κάτι να κρύψουν ή να παρανομήσουν. Η ίδια δήλωσε ότι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, γιατί θα είναι η ταυτοποίηση ένα πλέον εργαλείο στα χέρια των διωκτικών αρχών.

Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε δε ότι τα περισσότερα ειδεχθή εγκλήματα αξιοποιούν τη χρήση του ανώνυμου καρτοκινητού και από μόνη της η ταυτοποίηση σίγουρα δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, καταθέτοντας κατάλογο 70 περιπτώσεων εγκλημάτων που τελέσθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και δεν εξιχνιάστηκαν λόγω της αδυναμίας να προσωποποιηθούν τα καρτοκινητά που χρησιμοποιήθηκαν.

Διερωτήθηκε επίσης για το ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ κι αν συμφωνεί με την ταυτοποίηση. Ο κ. Στυλιανίδης διαβεβαίωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών, η οποία θα παρακολουθήσει την εφαρμογή του νόμου, θα επιβάλει πρόστιμα αν επιχειρηθεί να μετακυλισθεί το κόστος προσαρμογής από τις εταιρίες στους καταναλωτές.

Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεν θα «οργιάσει η μαύρη αγορά καρτών από το εξωτερικό», γιατί μέσω της περιαγωγής, όταν πλέον θα τηρείται το μέτρο από όλη την Ευρώπη, θα αποκλειστούν τα καρτοκινητά από χώρες που δεν έχουν επιβάλει την ταυτοποίηση.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, κάνοντας λόγο για καθαρά επικοινωνιακό νομοθέτημα. Δεχθήκατε, τόνισε την πίεση της απραξίας, ενώ σημείωσε ότι κανένα μέτρο δεν ελήφθη μετά την απόδραση Παλαιοκώστα, γεγονός που αποκαλύφθηκε από τη δράση του συνδικάτου του εγκλήματος που ρύθμιζε τα πάντα μέσα από τις φυλακές.

«Ανταποκριθήκατε στο αίτημα της κοινωνίας του φόβου και παρά την πρόσφατη επιτυχία των αρχών φροντίσατε να διώξετε τον επικεφαλής της ΕΥΠ γιατί δεν έκανε κοπτορραπτική. Αλήθεια, γιατί δεν απευθυνθήκατε στις ανεξάρτητες αρχές;», ρώτησε ο κ. Παπουτσής.

«Κανείς δεν είπε ότι συννομοθετούμε με τις αρχές που απλώς παρακολουθούν την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου», ανταπάντησε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή