Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ για την εκλογή Μπούζεκ

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009 11:35
EPA/LUCAS DOLEGA

A- A A+

«Φωτιά» πήραν τα ευρωπαϊκά έντυπα μετά τη χθεσινή εκλογή του Ζέρσι Μπούζεκ στο αξίωμα του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο φαίνεται να έχει δύσκολο δρόμο μπροστά του, με την οικονομική κρίση, τις κλιματικές αλλαγές, τη μετανάστευση και τη διεύρυνση στις πρώτες θέσεις της ατζέντας.

«Η συνθήκη της Νίκαιας έχει αναγνωρίσει στο Ευρωκοινοβούλιο σημαντικό νομοθετικό ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφόσον επικυρωθεί, τελικώς, η νέα Συνθήκη της Λισαβόνας το φθινόπωρο, το Ευρωκοινοβούλιο θα έχει ισχυρότερο λόγο στους τομείς της γεωργίας, της δικαιοσύνης και της εγχώριας πολιτικής των κρατών μελών», αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

«Προβληματική» χαρακτηρίζει η Die Presse τη διεύρυνση της ΕΕ, δεδομένου ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η συναίνεση στην πρόταση των Βαυαρών Χριστιανοδημοκρατών ότι απαιτείται η επίσημη έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ένταξης με μελλοντικά υποψήφια κράτη μέλη. «Αυτό θα έχει αρνητική επίπτωση στην ένταξη της Τουρκίας», συμπεραίνει η εφημερίδα.

Η πολωνική Gazeta Wyborzca θεωρεί το χρίσμα του Μπούζεκ ως την υλοιποίηση του οράματος για το ευρωπαϊκό μέλλον της Πολωνίας που γεννήθηκε 30 χρόνια νωρίτερα στα ναυπηγία Gdansk. Η ουγγρική Evenimentul Zilei επικροτεί την ανάδειξη του πρώτου πολιτικού της Ανατολικής Ευρώπης στην κεφαλή του Ευρωκοινοβουλίου, «ως περίτρανη απόδειξη όχι μόνο της σύγκλισης των δύο ισχυρότερων πολιτικών ομάδων, αλλά και της δικαιωματικής αύξηση της επιρροής των κρατών της Αν. Ευρώπης στην ΕΕ.

Σε κλίμα θριαμβολογίας, η πολωνική Polska παρομοιάζει την εκλογή του Μπούζεκ με την ανάδειξη της Πολωνίας στην «Champions League της Ευρώπης», καθώς θεωρεί ότι ανήκει πλέον «στην ελίτ των χωρών που επηρεάζουν τα τεκταινόμενα στη Ένωση». Με ικανοποίηση διαπιστώνει ότι ο κ. Μπούζεκ απέδειξε ότι είναι ένας «σύγχρονος Ευρωπαίος» και εκτιμά ότι με την εκλογή του ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση των εθνικών επιδιώξεων της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή