Έμφαση στην βαρύτητα των περιστατικών της νέας γρίπης και στις τυχόν επιπλοκές που μπορεί να εμφανίζουν και όχι τόσο στην απλή καταγραφή των κρουσμάτων θα δίνεται στο εξής από το υπουργείο Υγείας.
«Το υπουργείο Υγείας περνά από τη φάση της απλής καταγραφής των κρουσμάτων, στη φάση της προστασίας», τόνισε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι.
Ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι «το 90% των περιστατικών της νέας γρίπης στη χώρα μας αφορα ασθενείς που έχουν ιαθεί πλήρως, καθώς ελάχιστοι χρειάστηκαν νοσοκομειακή νοσηλεία και χρήση φαρμάκων».
Σχετικά με τη χρήση των αντιϊκών, έγινε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χορηγηθούν προληπτικά, αλλά σε πρώτη φάση μόνο στα βαριά περιστατικά, ώστε να μην αχρηστευτεί η δράση τους.
Στις ευπαθείς ομάδες, που θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα -όταν υπάρξει διαθέσιμο το εμβόλιο στην Ελλάδα- εκτός από τα βρέφη, τα παιδιά με χρόνια νοσήματα, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, συμπεριλαμβάνονται οι παχύσαρκοι, οι έγκυες γυναίκες δύο έως τριών μηνών, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς με χαμηλή άμυνα του οργανισμού και οι εργαζόμενοι στους χώρους υγείας.
Όπως ανακοινώθηκε, είναι ήδη σε ετοιμότητα 1.000 κλίνες σε όλη τη χώρα, προκειμένου να δεχθούν ισάριθμους ασθενείς με ενδεχόμενες επιπλοκές από τον ιό της νέας γρίπης, ενώ έως το Σεπτέμβριο ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών θα αυξηθεί.
«Το υπουργείο Υγείας μπαίνει πλέον στην λογική νέων επιστημονικών εργαλείων, τόσο στην καταγραφή και στην αξιολόγηση των περιστατικών της νέας γρίπης, όσο και στην αντιμετώπισή της, η οποία απαιτεί συνεχή αναθεώρηση όπως προκύπτει και από τις παρατηρήσεις των επιστημονικών ομάδων που ασχολούνται στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς με το θέμα του ιού της νέας γρίπης», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Σημειώνεται ότι προβληματισμό στους επιστήμονες έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η νέα γρίπη παρουσιάζει ομοιότητες με τη πανδημία της ισπανικής γρίπης, το 1918, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι.
Όπως τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας «η περίοδος ύφεσης και αναζωπύρωσης της μετάδοσης του ιού είναι κοινό χαρακτηριστικό της νέας γρίπης και εκείνης του 1918 και για το λόγο αυτό δεν επιτρέπεται εφησυχασμός».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ