Ισλανδία: Σήμερα η ψηφοφορία για τη ένταξη στην ΕΕ

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009 11:59
UPD:12:12
A- A A+

Στο τελικό στάδιο περνούν σήμερα οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο κοινοβούλιο της Ισλανδίας για το αν η χώρα πρέπει να ανοίξει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη ΕΕ, με την ψηφοφορία να αναμένεται εντός της ημέρας.

Η πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ προέβλεψε ότι η διαφορά στις ψήφους θα είναι πολύ μικρή. Το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στηρίζει τη δημιουργία στενότερων σχέσεων με την ΕΕ και την υιοθέτηση του ευρώ.

Ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν ότι ο, ζωτικής σημασίας για τη χώρα, αλιευτικός κλάδος θα υποστεί βαρύ πλήγμα αν υποχρεωθεί να τηρήσει τις ευρωπαϊκές ποσοστώσεις. Διαδηλωτές κατά τις ένταξης είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη βουλή, κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «ΕΕ - όχι ευχαριστώ».

Αν οι βουλευτές ψηφίσουν υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει το αίτημά της στην ΕΕ και, αν η ΕΕ το δεχθεί, θα ακολουθήσει δημοψήφισμα στη χώρα. Η αντιπολίτευση ωστόσο ζητεί δύο δημοψηφίσματα, ένα με το ερώτημα αν πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις και ένα μετά την ενδεχόμενη έγκριση της ένταξης της Ισλανδίας από την ΕΕ.

Η χώρα, που έχει μόλις 320.000 κατοίκους, ήταν παραδοσιακά εναντίον της ένταξης, ωστόσο πολλοί άρχισαν να βλέπουν την ιδέα θετικά μετά την καταστροφική κατάρρευση των κορυφαίων ισλανδικών τραπεζών εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, το 61,2% των Ισλανδών είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων και το 29,6% κατά. Ωστόσο, η κοινή γνώμη ήταν διχασμένη ως προς το αν η χώρα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή