Nasa: Βίντεο με τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη Σελήνη

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009 01:03
UPD:12:42

A- A A+

Βίντεο από την αποστολή του «Απόλλων 11» παρουσίασε σήμερα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa, με την ευκαιρία της 40ής επετείου από τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη Σελήνη, διαψεύδοντας τις φήμες ότι έχει χάσει τις αυθεντικές εικόνες από την προσελήνωση.

Οι εικόνες, οι οποίες αποκαταστάθηκαν ψηφιακά από τη χολιγουντιανή εταιρεία Lowry Digital, δείχνουν με πολύ καλύτερη ανάλυση τις σκηνές που είδε ζωντανά όλος ο πλανήτης στις 20 Ιουλίου 1969, όπως τον Νιλ ¶ρμστρονγκ να κατεβαίνει από τη σκάλα της σεληνακάτου. Διακρίνονται ακόμη ο ¶ρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν ενώ καρφώνουν την αμερικανική σημαία στο έδαφος της Σελήνης.

Επί τρία χρόνια η Nasa έψαχνε τα παλιά, αναλογικά βίντεο στα αρχεία της και διαπίστωσε ότι ορισμένα από αυτά είχαν ξαναχρησιμοποιηθεί και έφεραν πλέον μεταγενέστερες εγγραφές.

Ο Ρίτσαρντ Νάφζγκερ, ο μηχανικός της Nasa ο οποίος ανέλαβε να αποκαταστήσει τις εικόνες των 3,5 ωρών που κατέγραψαν οι αστροναύτες του «Απόλλων 11» στη Σελήνη, χρειάστηκε να στραφεί σε πολλές κατευθύνσεις για να ανασυντάξει την αρχική καταγραφή.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, βρήκε στο CBS του Χιούστον εικόνες καλής ποιότητας οι οποίες είχαν μεταδοθεί την εποχή εκείνη ζωντανά από τη Nasa στο τηλεοπτικό κανάλι. Εντοπίστηκε επίσης ένα αντίγραφο που είχε γίνει από τη Nasa στην Αυστραλία.

Οι αποκατεστημένες εικόνες είναι πολύ πιο καθαρές και λεπτομερείς απ' ότι το βίντεο που είχε μεταδοθεί το 1969 στην τηλεόραση.

Ο Νάφζγκερ διευκρίνισε ότι η διαδικασία της αποκατάστασης συνεχίζεται και ότι ολόκληρη η ταινία θα είναι διαθέσιμη για το κοινό το Σεπτέμβριο.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή