Έκκληση για την εξουδετέρωση της τρομοκρατίας απηύθυνε από τη Βομβάη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, αφού απέτισε φόρο τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων του περασμένου Νοεμβρίου στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας.
Η Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Ινδία για πενθήμερη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επισκεφθεί το Νέο Δελχί με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων με την δέκατη οικονομική δύναμη στον κόσμο, η οποία έχει εξελιχθεί σε σημαντικό εταίρο στον πυρηνικό τομέα, καθώς και στους τομείς του παγκόσμιου εμπορίου και της κλιματικής αλλαγής.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών παρέστη σε τελετή στο ξενοδοχείο Taj Mahal Palace and Tower, εκ των στόχων των τρομοκρατικών επιθέσεων της Βομβάης, όπου και διαμένει, στη μνήμη των 31 ανθρώπων που σκοτώθηκαν εκεί από τις 26 έως τις 29 Νοεμβρίου κατά τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από ομάδα Πακιστανών ισλαμιστών εναντίον ξενοδοχείων, εστιατορίου, του σιδηροδρομικού σταθμού και ενός εβραϊκού πολιτιστικού κέντρου (174 νεκροί, ανάμεσά τους εννέα από τους δέκα δράστες των επιθέσεων).
Η Χίλαρι Κλίντον συνέδεσε τις επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου 2001, με τις επιθέσεις του Μουμπάι και τη χθεσινή διπλή επίθεση στη Τζακάρτα, λέγοντας ότι τα γεγονότα αυτά "σημάδεψαν με πυρακτωμένο σίδερο τη συλλογική μας μνήμη".
«Οι χθεσινές βόμβες στη Τζακάρτα μάς υπενθυμίζουν με επώδυνο τρόπο ότι η απειλή ενός τόσο βίαιου εξτρεμισμού παραμένει υπαρκτή. Είναι παγκόσμια, ανηλεής, μηδενιστική και πρέπει να την σταματήσουμε. Ας απαλλάξουμε τον κόσμο από το μίσος και τον εξτρεμισμό», είπε.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργασθούν «με τις κυβερνήσεις της Ινδίας, της Ινδονησίας και άλλων χωρών για την ειρήνη, την ασφάλεια και την κατατρόπωση του εξτρεμισμού».
Η τρομοκρατία στη Νότια Ασία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που η Χίλαρι Κλίντον θα έχει στο Νέο Δελχί με τον πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ και τον υπουργό Εξωτερικών Σ.Μ. Κρίσνα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Πέμπτη στην Αίγυπτο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ινδίας και του Πακιστάν, Σ.Μ. Κρίσνα και Γιουσούφ Ρεζά Γκιλάνι δεσμεύθηκαν να αγωνισθούν κατά της τρομοκρατίας, αλλά το Νέο Δελχί προειδοποίησε ότι η ειρηνευτική διαδικασία με τη γειτονική χώρα παραμένει εκκρεμής, όσο το Ισλαμαμπάντ δεν εγγυάται την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών πυρήνων που δρουν από το έδαφος του Πακιστάν.
Ως προς το θέμα αυτό, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα δεν θα ασκήσει πιέσεις στην Ινδία για ειρήνευση με το Πακιστάν, στο πλαίσιο της πολιτικής για τη συνολική διευθέτηση των κρίσεων στην περιοχή (ένταση Ινδία-Πακιστάν, Κασμίρ, πόλεμος στο Αφγανιστάν, εξέγερση και ισλαμική τρομοκρατία στο Πακιστάν).
«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνησης, αλλά δεν εμπλεκόμαστε και δεν ευνοούμε κατά κανέναν τρόπο κάποια ιδιαίτερη θέση», είπε η Χίλαρι Κλίντον.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ινδία η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα επιδιώξει την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε μία σειρά θεμάτων , όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η διασπορά των πυρηνικών, η απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου, κυρίως έπειτα από την αμερικανο-ινδική ένταση του 2008 ως προς τις συνομιλίες του κύκλου της Ντόχα.
Σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός της, η Χίλαρι Κλίντον επιδιώκει να ανακοινώσει κατά την επίσκεψή της τις τοποθεσίες εγκατάστασης δύο αμερικανικών πυρηνικών εργοστασίων, στο πλαίσιο της αμερικανο-ινδικής συμφωνίας μη στρατιωτικής πυρηνικής συνεργασίας, η οποία υπεγράφη τον Οκτώβριο .
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ