Ινδονησία: Ανθρωποκυνηγητό για τους εγκεφάλους των επιθέσεων

Σάββατο, 18 Ιουλίου 2009 13:17
UPD:13:37

A- A A+

DNA και άλλα στοιχεία συλλέγει η αστυνομία στην Τζακάρτα, προκειμένου να εντοπίσει την ταυτότητα των εγκεφάλων των χθεσινών φονικών επιθέσεων στα ξενοδοχεία Ritz-Carlton και JW Marriott, ενώ οι υποψίες στρέφονται στον Νορντίν Τοπ, ισλαμιστή αντάρτη που συνδέεται με τη τρομοκρατική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και οι βομβιστές αυτοκτονίας, και 53 τραυματίστηκαν, αν και επικρατεί σύγχιση γύρω από τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Τουλάχιστον οι μισοί από τους νεκρούς φέρονται να ήταν αλλοδαποί, αλλά δεν έχουν επισήμως αναγνωριστεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα Jakarta Post, επτά από τους νεκρούς ήταν ξένοι. Επίσης, τουλάχιστον 17 τραυματίες ήταν ξένοι, ανάμεσά τους και οκτώ Αμερικανοί.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του υπουργείου Ασφαλείας της Ινδονησίας Ανσιάντ Μπάι, η διπλή βομβιστική επίθεση της Τζακάρτα «συνδέεται σαφώς» με την οργάνωση του Νορντίν Τοπ, ενός ισλαμιστή που θεωρείται υπεύθυνος για πολλές τρομοκρατικές ενέργειες τα τελευταία χρόνια. Φέρεται να είναι ηγέτης σε παρακλάδι της ομάδας Τζεμάα Ισλαμίγια, που βρισκόταν πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί το 2002 και το 2005, καθώς και άλλες επιθέσεις στην Ινδονησία. http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/18/1691865.htm

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Στίβεν Σμιθ δήλωσε ότι τα δύο ξενοδοχεία χρησιμοποιούνταν συχνά από ξένα κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενη επίθεση.

Χθες, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι δράστες είχαν καταχωρηθεί ως πελάτες στο Marriott την Τετάρτη και κατασκεύασαν τις βόμβες στο δωμάτιό τους. Μία τρίτη βόμβα εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε σε τσάντα φορητού υπολογιστή στο 18ο όροφο του ξενοδοεχείου.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή