Κύπρος :Αλ. Ντάουνερ και Μ. Μπράιζα μιλούν για το ρόλο ΟΗΕ και ΗΠΑ στο Κυπριακό

Κυριακή, 19 Ιουλίου 2009 14:30
UPD:18:34
A- A A+

Ηνωμένα Έθνη και ΗΠΑ θεωρούν πως η παρέμβασή τους στο Κυπριακό θα εξαρτηθεί από τους διαπραγματευτές, Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στους οποίους δίνουν χώρο να κινηθούν.

Ο ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράϊζα, σε συνεντεύξεις τους στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τοποθετούνται έναντι της -εν εξελίξει- διαδικασίας στο Κυπριακό και ξεκαθαρίζουν το ρόλο τους.

Ο κ. Ντάουνερ οριοθετεί τον παρεμβατικό του ρόλο, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό θα γίνει μόνο στην περίπτωση που θα του ζητηθεί και από τις δύο πλευρές, και σε καμιά περίπτωση δεν θέλει επανάληψη των λαθών του 2004. Αναφερόμενος δε, στα χρονοδιαγράμματα επισήμανε πως δεν υπάρχει συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα από τις δυο πλευρές. Ωστόσο, επισημαίνει πως «χρειάζεται να συναντώνται συχνά οι Χριστόφιας-Ταλάτ, να εργάζονται πιο σκληρά, ώστε να επιλύουν τα προβλήματα, που υπάρχουν, ή τις διαφωνίες τους, και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη σύγκλιση. Αυτά όλα, θα πρέπει μάλιστα να επιτυγχάνονται κατά τρόπο πρακτικό και χωρίς καθυστέρηση», υποστήριξε.

Ο κ. Μπράϊζα από την πλευρά του επισημάνει πως, «αν καταρρεύσει η σημερινή διαπραγματευτική διαδικασία, θα προκληθούν προβλήματα που έχουν σχέση με την Ε.Ε.», υπονοώντας πρόδηλα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Περαιτέρω, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα άσκησης πιέσεων στην Τουρκία. «Δεν μας αρέσει να πιέζουμε τους φίλους μας», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή