Νικαράγουα: Υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος ο Ντανιέλ Ορτέγα

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009 09:11
A- A A+

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα, πρώην αντάρτης ηγέτης, δήλωσε χθες Κυριακή ότι η χώρα του πρέπει να επεκτείνει την προεδρική θητεία, αλλά και τις θητείες των δημάρχων, μερικές εβδομάδες μετά την ανατροπή του προέδρου της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια σε ένα πραξικόπημα με αφορμή την υποτιθέμενη προσπάθειά του να κάνει το ίδιο.

Ο Ορτέγα - που είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τις ΗΠΑ στην διάρκεια του ψυχρού πολέμου - κυβέρνηση για πρώτη φορά τη Νικαράγουα το 1979, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Σαντινίστας. Μετά την εκλογική ήττα του το 1990, το Σύνταγμα τροποποιήθηκε, το 1995, όταν και απαγορεύθηκε η επανεκλογή του προέδρου. Ο Ορτέγα υποστηρίζει πως αυτό είναι άδικο.

"Τα μέλη του Κογκρέσου επανεκλέγονται κάθε τόσο. Στους δημάρχους δεν επιτρέπεται να επανεκλεγούν. Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να επιτρέπεται σε όλους [τους δημόσιους λειτουργούς] να εκλέγονται ξανά", είπε ο Ορτέγα στην Πλάσα δε λα Φε, στην ομιλία του μπροστά σε χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν για τους εορτασμούς των 30 χρόνων της επανάστασης των Σαντινίστας που ανέτρεψε τον δικτάτορα στρατηγό Αναστάσιο Σομόσα.

Μετά τη νίκη των επαναστατών, ακροδεξιοί υποστηρικτές οργανώθηκαν με τη βοήθεια των ΗΠΑ, και συγκρότησαν τους Κόντρας, μια παραστρατιωτική οργάνωση που εφορμούσε από την Ονδούρα. Στον εμφύλιο που ακολούθησε σκοτώθηκαν πάνω από 50.000 άνθρωποι και η ήδη φτωχή χώρα της Λατινικής Αμερικής υπέστη τεράστιες καταστροφές.

Ο Ορτέγα θα χρειαστεί πλειοψηφία στο Κογκρέσο για να επιχειρήσει να αλλάξει το Σύνταγμα - κάτι που δεν διαθέτει σήμερα.

Πολιτικοί αναλυτές κατηγορούν τον Ορτέγα για δημαγωγία, σημειώνοντας ότι παρά την αριστερή ρητορική του, ακολουθεί δεξιά οικονομική πολιτική. Ο Τόμας Μπόρχε, πρώην διοικητής μονάδας των Σαντινίστας και σήμερα πρεσβευτής της Νικαράγουας στο Περού, αν και δηλώνει ότι η επανάσταση "έδωσε στο λαό πίσω την αξιοπρέπειά του", τονίζει πως η ηγεσία του κινήματος "δεν ανταποκρίθηκε στις ευθύνες της" και στελέχη της "συμπεριφέρονταν σα βασιλιάδες", επιδεικνύοντας "αλαζονεία".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή