Κόστα Ρίκα: Προειδοποίηση για εμφύλιο στην Ονδούρα

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009 09:21
A- A A+

Υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην Ονδούρα προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Όσκαρ Αρίας, ο οποίος διαμεσολαβεί μεταξύ του ανατραπέντος προέδρου της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια και της de facto κυβέρνησης που ανέλαβε μετά το πραξικόπημα υπό το Ρομπέρτο Μιτσελέτι κατόπιν αιτήματος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, και κάλεσε τις δύο πλευρές να μελετήσουν την πρόταση επτά σημείων που τους υπέβαλε και να επιστρέψουν στο Σαν Χοσέ σε 72 ώρες.

"Τι θα συμβεί αν ένας οπλισμένος πολίτης πυροβολήσει ένα στρατιώτη, τι θα συμβεί αν ένας στρατιώτης ανοίξει πυρ εναντίον ενός οπλισμένου διαδηλωτή;", διερωτήθηκε ο εμφανώς απογοητευμένος από την πορεία των συνομιλιών Αρίας.

Στην Ουάσινγκτον, ο γενικός γραμματέας του OAS Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα κάλεσε τις δυο πλευρές να σεβαστούν την έκκληση Αρίας. "Εάν ζητά τρεις ακόμα ημέρες, είναι διότι νομίζει ότι αξίζει τον κόπο να συνεχιστεί η προσπάθεια" εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, είπε. Προειδοποίησε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια και κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία. Απέρριψε την ιδέα ένοπλης επέμβασης της διεθνούς κοινότητας και της εγκατάλειψης των υπαρχόντων καναλιών επικοινωνίας. Αποκάλεσε το σχέδιο Αρίας "καλή ευκαιρία".

Ο Μιτσελέτι αρνείται να δεχθεί την επάνοδο του Σελάγια στη χώρα και την αποκατάστασή του στην εξουσία, ενώ ο Σελάγια λέει ότι οι "πραξικοπηματίες" πρέπει να τιμωρηθούν και δηλώνει πως θα προσπαθήσει να επιστρέψει ξανά στην πατρίδα του το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, ο Σελάγια είπε ότι θέλει τη συνέχιση των συνομιλιών και της προσπάθειας συμφιλίωσης, αλλά "όχι με οποιοδήποτε κόστος. Δε θα παραβιάσουμε τις αξίες και τις αρχές μας. Δε θα κάνουμε παραχωρήσεις στους πραξικοπηματίες. Οι πραξικοπηματίες πρέπει να τιμωρηθούν, ώστε ο κόσμος να πειστεί ότι δεν μπορεί να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο", είπε.

Υποστηρικτές του Σελάγια, οι περισσότερες κινητοποιήσεις των οποίων ως σήμερα υπήρξαν ειρηνικές, ανακοίνωσαν ότι θα τις κλιμακώσουν από σήμερα Δευτέρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή