Κόντρα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την προεδρική εκλογή

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009 18:50
UPD:20:55
A- A A+

Αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με αφορμή τις επικρίσεις του συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου κατά του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ενδεχόμενο πρόκλησης εκλογών το Μάρτιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας: «Η πρόκληση εκλογών, με πρόσχημα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας -έναν Πρόεδρο στο πρόσωπο του οποίου όλοι συμφωνούμε- οδηγεί σε ευτελισμό των θεσμών ... Το ΠΑΣΟΚ παίζει με τους θεσμούς και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να μετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια ευτελισμού των θεσμών».

Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Briefing κυβερνητικού εκπροσώπου Ε. Αντώναρου

Briefing κυβερνητικού εκπροσώπου Ε. Αντώναρου

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Επικρίνοντας το ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κορυφαίος θεσμός, που συμβολίζει την ενότητα του πολιτεύματος και δεν είναι καλό να παίζει κανείς με το θεσμό».

Π. Παυλόπουλος: Καλό είναι το ΠΑΣΟΚ να μην παίζει με τους θεσμούς

Π. Παυλόπουλος: Καλό είναι το ΠΑΣΟΚ να μην παίζει με τους θεσμούς

Απαντώντας στις αιτιάσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αντεπιτέθηκε στην κυβέρνηση: «Δεν παίρνουμε μαθήματα θεσμικής ευθύνης από μια κυβέρνηση που προκήρυξε εκλογές για να καταρτίσει προϋπολογισμό που δεν εκτέλεσε, που προχώρησε σε νοθεία στην Βουλή κατά την ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που αποσύρει βουλευτές της από την Βουλή όταν κρίνει ότι δεν μπορεί να κερδίσει ψηφοφορίες και η οποία έκλεισε την Βουλή για να παραγραφούν οι ευθύνες των πολιτικών της στελεχών».

Γ. Παπακωνσταντίνου: O επόμενος Πρόεδρος να αποτυπώνει τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς

Γ. Παπακωνσταντίνου: O επόμενος Πρόεδρος να αποτυπώνει τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς

Αρνούμενος να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο επί της τοποθέτησης του κ. Τσάτσου, επανέλαβε πως το ζήτημα είναι πολιτικό: «Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί πολίτες που να πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα πάει τη χώρα ως το 2011». Επανέλαβε πως το ΠΑΣΟΚ τιμά τον κ. Παπούλια και θέλει να τον δει να κάνει μια δεύτερη θητεία, λέγοντας ταυτόχρονα ότι το συμφέρον της χώρας επιτάσσει ο πρόεδρος που θα εκλεγεί τον Μάρτιο, να εκλεγεί από κοινοβούλιο με νωπή λαϊκή εντολή.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της εκπροσώπου του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη και του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Ντίνου Ρόβλια, οι οποίοι ζήτησαν εκλογές το συντομότερο δυνατό http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/20/1692471.htm .

«Ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν οι εκλογές, το συμφέρον των εργαζομένων είναι να φτάσουν σε αυτές μαχόμενοι και στις κάλπες να αποδυναμώσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ», σχολίασε το ΚΚΕ.

Για επικοινωνιακή αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η οποία λειτουργεί αποπροσανατολιστικά όσον αφορά στα μεγάλα προβλήματα της χώρας, κάνει λόγο ο ΣΥΝ με αφορμή τη συζήτηση για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και την εμπλοκή της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Καρίτζης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, προσθέτει δε ότι η αντιπαράθεση αυτή «οδηγεί σε εκφυλισμό την πολιτική ζωή στο βαθμό που εμπλέκει συνταγματικούς θεσμούς, όπως αυτόν του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσάτσος σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Καθημερινή πρότεινε στον κ. Κάρολο Παπούλια «να αρνηθεί την εργαλειοποίησή του ως "σκεύος" τεχνάσματος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών», υπογραμμίζοντας πως αν το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιήσει το Μάρτιο την προεδρική εκλογή για να ρίξει την κυβέρνηση και ψηφίσει εκ των υστέρων τον κ. Παπούλια, θα έχει εξόφθαλμα περιφρονήσει το βαθύτερο νόημα του Συντάγματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή