Αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Ινδίας

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009 19:09
A- A A+

Αμυντική συμφωνία, η οποία προβλέπει την αύξηση των πωλήσεων αμερικανικών όπλων στο Νέο Δελχί και την εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών αντιδραστήρων σε δύο τοποθεσίες, υπέγραψαν σήμερα η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να υπάρχει επίβλεψη της «τελικής χρήσης» των αμερικανικών όπλων και της τεχνολογίας που θα πωληθεί στην Ινδία ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε η κ. Κλίντον από το Νέο Δελχί.

Η συμφωνία αυτή «ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα μεταξύ των χωρών μας», τόνισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, η Ινδία δεσμεύεται να τηρήσει την αμερικανική νομοθεσία περί πώλησης όπλων. Οι νόμοι των ΗΠΑ απαγορεύουν στα κράτη τα οποία αγοράζουν αμερικανικά αμυντικά συστήματα να τα χρησιμοποιούν υπέρ τρίτων χωρών.

Σε ό,τι αφορά την πυρηνική ενέργεια, η κ. Κλίντον επεσήμανε ότι «εγκρίθηκαν» δύο τοποθεσίες για την κατασκευή αμερικανικών πυρηνικών εργοστασίων.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή