Πέτρες και αναμνήσεις από την κατάκτηση της Σελήνης

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009 21:50
UPD:21/07/2009 16:34

A- A A+

Kολλημένοι στις 20 Ιουλίου 1969 οι Αμερικανοί στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα. Η βάση ελέγχου εδάφους της ΝΑΣΑ στο Χιούστον επικοινωνεί με τη σεληνάκατο «Ιγκλ». Μέσα σε αυτή βρίσκονται δύο αστροναύτες, ο Νιλ Αρμστρονγκ και ο Μπαζ Ολντριν. Ο τρίτος έχει παραμείνει στο όχημα διακυβέρνησης Κολούμπια.

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής για την προσελήνωση δεν λειτουργεί σωστά. Δύο δυνατότητες υπάρχουν, ή επιστροφή στο Κολούμπια ή χειροκίνητος έλεγχος της προσελήνωσης. Οι αστροναύτες επιλέγουν το δεύτερο, ένας αγώνας με το χρόνο, γιατί τα καύσιμα είναι ελάχιστα. «Ακόμη 60 δευτερόλεπτα», τους υπενθυμίζει το Χιούστον. 380.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη και σε 60 δευτερόλεπτα τα καύσιμα τελειώνουν. Τα νεύρα όλων στο Χιούστον είναι τεντωμένα μαζί με τα 500 εκατομμύρια τηλεθεατών.

«Ακόμη 30 δευτερόλεπτα, Ιγκλ», ακούγεται η αγχωμένη φωνή από το Χιούστον.

«Εδώ θάλασσα της Ηρεμίας, το Ιγκλ προσεληνώθηκε». Ο Νιλ Αρμστρονγκ και ο Μπαζ Ολντριν βρίσκονται στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι άνθρωποι στο Χιούστον αναπνέουν με ανακούφιση και ο κόσμος δεν μπορεί να πιστέψει σε αυτό που βλέπει ζωντανά: τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη Σελήνη!

Από το 1961 μέχρι την ημέρα της προσελήνωσης, 400.000 άνθρωποι εργάστηκαν στις ΗΠΑ για να εκπληρώσουν το όνειρο του Κένεντι.

Βρισκόμαστε στη καρδιά του Ψυχρού Πολέμου. Ο Σοβιετικοί έχουν το προβάδισμα στο διάστημα, η αυτοπεποίθηση των Αμερικανών έχει τσαλακωθεί.

Οι ΗΠΑ κέρδισαν το στοίχημα. Σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια κόστισε στη χώρα η πορεία προς το φεγγάρι, ένα τεράστιο ποσό για την εποχή.

Ενα τεράστιο ποσό για ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του 20ου αιώνα.

Τα επόμενα χρόνια το ενδιαφέρον πέφτει κατακόρυφα και το πρόγραμμα Απόλλων τελειώνει το 1972. Τι απέμεινε; 380 κιλά υλικού από τη Σελήνη, φωτογραφίες, φιλμ, αναμνήσεις, και πολλά όμορφα τραγούδια για το φεγγάρι.

Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή