Μπάιντεν: Σθεναρή στήριξη στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Τρίτη, 21 Ιουλίου 2009 16:07

A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ παρά την αντίθεση της Ρωσίας, δήλωσε από το Κίεβο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι κάθε χώρα πρέπει να είναι ελεύθερη να επιλέγει τις συμμαχίες της.

«Δεν αναγνωρίζουμε ... το δικαίωμα οποιουδήποτε να υπαγορεύει σε σας ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα σε ποιες συμμαχίες θα ανήκετε ή τι διεμερείς σχέσεις θα έχετε» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία «δεν θα γίνει εις βάρος της Ουκρανίας».

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο τόνισε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας του.

«Ενα από τα βασικά ζητήματα είναι η εθνική ασφάλεια. Ζούμε σε ένα δύσκολο κόσμο. Η εδαφική ακεραιότητα, η κυριαρχία, οι ελευθερίες εξαρτώνται από τις σχέσεις μας με τους γείτονες. Η καλύτερη απάντηση είναι το ευρωατλαντικό εργαλείο» συμπλήρωσε.

Στη Μόσχα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η Ρωσία δεν θέλει να μονοπωλήσει τις επαφές με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, πρόσθεσε όμως ότι παρακολουθεί «με προσοχή» την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Ουκρανία και τη Γεωργία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή