Βουλή: Αντιπαράθεση για φορολογικό ν/σ - νέα λίστα ΒΑΕ

Τρίτη, 21 Ιουλίου 2009 18:27
A- A A+

Υπεραμύνθηκε της ακολουθούμενης φορολογικής πολιτικής ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας κατά της συζήτηση επί της αρχής στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο καταψηφίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση. Προέβλεψε ακόμη ότι τα πρώτα θετικά αποτελέσματα θα υπάρξουν από τα μέσα του 2010.

Αντικρούωντας τις διαφωνίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την έκτακτη φορολόγηση των ιδιοκτητών επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, σημείωσε ότι το ζητούμενο κατ΄ αρχάς είναι να καταμετρηθούν οι πραγματικοί επαγγελματίες έναντι αυτών που εκμεταλλεύονται τα «παράθυρα» των νόμων και βαφτίζουν τα σκάφη τους (άνω των 10 μέτρων μηχανοκίνητα, άνω των 15 ιστιοπλοϊκά) επαγγελματικά. Στους πραγματικούς επαγγελματίες, πρόσθεσε, θα επιστραφεί το 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και το 100% της έκτακτης εισφοράς. Κατά τα άλλα, ο υφυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί με τροπολογία, είτε σε άλλο τελικώς νομοσχέδιο, (αν δεν προλάβουν οι υπηρεσίες του υπουργείου) η εξουσιοδοτική ρύθμιση προς την υπουργό Απασχόλησης για έκδοση απόφασης για τη νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης ότι θέλει να αποφύγει τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Α. Μακρυπίδης έκανε λόγο για ευκαιριακή, αποσπασματική και αναποτελεσματική νομοθέτηση, υποστηρίζοντας πως «ο πολίτης ζει μία άγρια φοροεπιδρομή που θα συμπληρωθεί με φοροκαταιγίδα το φθινόπωρο». Επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα καταργήσει το ΕΤΑΚ και θα επαναφέρει τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Για «ίδια φορολογική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» έκανε λόγο ο αγορητής του ΚΚΕ Νικ. Καραθανασόπουλος κρίνοντας ότι είναι μικροί οι φόροι για τους «σκαφάτους που θα βρουν παραθυράκια για να μην πληρώσουν». Παράλληλα μίλησε για «διάλογο-κοροϊδία των κοινωνικών φορέων για τα βαρέα και ανθυγιεινά».

Για επιπτώσεις της κρίσης στις εταιρείες επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, έκανε λόγο ο αγορητής του ΛΑΟΣ Α. Ροντούλης, μιλώντας για ραγδαία πτώση των ναυλώσεων και τάχθηκε υπέρ του διαλόγου για την όποια λήψη μέτρων.

Η αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Φιλίνη χαρακτήρισε μεν θετικές τις διατάξεις για την επιβολή έκτακτων φόρων στους ιδιοκτήτες μεγάλων σκαφών και τη ρύθμιση της έκπτωσης των αποδείξεων γιατρών και δικηγόρων, έκρινε, όμως, ότι το νομοσχέδιο «βρίθει φωτογραφικών -χαριστικών ρυθμίσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή