Α. Σπηλιωτόπουλος: Στόχος η αναβάθμιση των ΤΕΙ

Τρίτη, 21 Ιουλίου 2009 19:29
UPD:19:30
A- A A+

Καθοριστικό βήμα για την εξίσωση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ χαρακτήρισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση θεμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, το οποίο παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Υπέρ του σχεδίου νόμου τάσσεται το ΠΑΣΟΚ, κατά το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την επιφύλαξή του εκφράζει ο ΛΑΟΣ.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα των ΤΕΙ να διεξάγουν επιστημονική έρευνα, είτε κατΆ ιδίαν, είτε σε συνεργασία με ΑΕΙ και χρηματοδοτούμενα από την εκτέλεση των ίδιων των ερευνητικών τους προγραμμάτων, την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ, τις συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για την κάλυψη αναγκών στέγασης και υλικοτεχνικής υποδομής, την αντικατάσταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου και της Συνέλευσης του ΤΕΙ στη λήψη των αποφάσεων, από το Πρυτανικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο του ΤΕΙ αντίστοιχα, σε έκτακτες περιπτώσεις.

Ο υπουργός Παιδείας, ¶ρης Σπηλιωτόπουλος, ανακοίνωσε αλλαγές στο σώμα του σχεδίου, κινούμενες στο πνεύμα της εξίσωσης ΑΕΙ και ΤΕΙ, προβλέποντας πως για την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων νεοϊδρυμένων τμημάτων ΤΕΙ θα γνωμοδοτεί και το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, αλλά και για τους αποφοίτους των Πανεπιστημίων αντίστοιχα, θα απαιτείται και η γνώμη του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Επίσης, για την προβλεπόμενη δυνατότητα πραγματοποίησης κοινών μαθημάτων ανάμεσα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της ίδιας Περιφέρειας, ανακοινώθηκε πως θα προαπαιτείται αξιολόγηση αμφοτέρων των Ιδρυμάτων - ενώ αυξάνεται και η θητεία των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής της «Μαθητιάδας Πρώτης Σερρών», από δύο χρόνια σε τέσσερα.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης ανακοίνωσε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, παρότι έκρινε πως οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί «εξίσωσης», δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο κ. Μπόλαρης κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποχρηματοδότηση των ΤΕΙ και χαρακτήρισε «εμπαιγμό» τη διάταξη για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους, επισημαίνοντας πως «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν μια απάντηση στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και όχι ρυθμίσεις που θα καταπέσουν στην πρώτη προσφυγή».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Κώστας Αλυσσανδράκης εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του στις προβλέψεις για χρηματοδότηση της έρευνας στα ΤΕΙ από την εκμετάλλευση των ίδιων των προγραμμάτων της.

«Πώς θα κάνουν έρευνα τα εργαστήρια, όταν τους απαγορεύετε την κρατική χρηματοδότηση; Λέτε πως μπορούν να αναζητήσουν χρηματοδοτήσεις και μπορούν να πουλήσουν υπηρεσίες: Δεν φτιάχνετε όμως έτσι εργαστήρια, αλλά μπακάλικα, μαγαζάκια» σημείωσε. Χαρακτήρισε δε αντιδημοκρατικό μέτρο την υποκατάσταση της συγκλήτου από το πρυτανικό συμβούλιο στη λήψη των αποφάσεων, όταν η πρώτη βρεθεί σε αδυναμία να συνεδριάσει ή να λάβει απόφαση.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γρηγόρης Ψαριανός, θεωρώντας «απαράδεκτο να κατατίθεται σε θερινό τμήμα, χωρίς να έχει προηγηθεί ένας πραγματικός διάλογος. Σε κάποια άρθρα συμφωνούμε. Αλλά μήπως βλέπουμε και μία σπουδή να τελειώνουμε με τα ΤΕΙ για να δουλέψουν τα ιδιωτικά κολλέγια;» αναρωτήθηκε.

Για «σημαντικές ελλείψεις» στο νομοσχέδιο έκανε λόγο από την πλευρά του ΛΑΟΣ η κ. Δήμητρα Αράπογλου και υποστήριξε πως θα έπρεπε να είχε ακουστεί και η γνώμη του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

«Είναι διαφορετικές οι ανάγκες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης. Όταν συζητάμε επίσης για κοινά μαθήματα ΤΕΙ και Πολυτεχνείου, δημιουργείται και σύγχυση ως προς τα πτυχία» παρατήρησε.

Απαντώντας, ο υπουργός Παιδείας, ¶ρης Σπηλιωτόπουλος και ο υφυπουργός Σπύρος Ταλιαδούρος, απέρριψαν τις κατηγορίες περί έλλειψης διαλόγου, υπογραμμίζοντας πως το νομοσχέδιο έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των καθηγητών των ΤΕΙ, ενώ έχει λάβει υπόψη του και παρατηρήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Στόχος μας η ουσιαστική αναβάθμιση των ΤΕΙ και όχι η ισοπέδωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προς τα κάτω. Εμείς δεν βλέπουμε κανένα κομμάτι της εκπαίδευσης να λειτουργεί εις βάρος του άλλου, ούτε δημιουργούμε προϋποθέσεις αλλαγής των χαρακτηριστικών της δημόσιας εκπαίδευσης. Δεν είναι στις προθέσεις μας, ούτε να προκαλέσουμε ανταγωνισμό, ούτε διαίρεση μεταξύ του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα. Αντίληψή μας να προσθέτουμε, να πολλαπλασιάζουμε - όχι να διαιρούμε, ή να προβαίνουμε σε βίαιες αλλαγές» τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

«Απολύτως κανένα ΤΕΙ δεν κλείνει. Ενισχύουμε τις υποδομές και το γνωστικό τους αντικείμενο, ώστε να το στηρίξουμε και να συνδεθεί πραγματικά με τις ανάγκες της κοινωνίας. Εκεί αποσκοπεί το νομοσχέδιο» ανέφερε ο κ. Ταλιαδούρος.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της νέας γρίπης, ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε πως το υπουργείο βρίσκεται σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα εξετάσει το θέμα της λειτουργίας των σχολείων το φθινόπωρο με βάση τα τότε δεδομένα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή