ΗΠΑ: Εκδήλωση για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Τρίτη, 21 Ιουλίου 2009 20:27
A- A A+

Μαρτυρίες για βιαιοπραγίες και εν ψυχρώ δολοφονίες Ελληνοκυπρίων από Τούρκους στρατιώτες κατά τη διάρκεια των δύο φάσεων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, διαβάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στην Αστόρια.

«Όταν οι Τούρκοι στρατιώτες έσπασαν την πόρτα και μπήκαν μέσα στο σπίτι άρχισαν να μας χτυπούν με τα όπλα. Ο γιος μου, που ήταν διανοητικά καθυστερημένος, βρισκόταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι. Μετά από λίγη ώρα και αφού έκλεψαν αρκετά πράγματα, μας έβγαλαν έξω από το σπίτι, εκτός από τον γιο μου. Καθώς μας οδηγούσαν στην πλατεία του χωριού ακούσαμε πυροβολισμούς. Τον είχαν σκοτώσει εν ψυχρώ και δεν μας άφησαν να τον θάψουμε», αναφέρθηκε σε μια από τις μαρτυρίες που ζωντάνεψαν τα τραγικά γεγονότα εκείνης της εποχής.

«Ήταν μία τελετουργία, αποτίοντας φόρο τιμής στους ανθρώπους της Κύπρου, οι οποίοι αν και έπεσαν, παρέμειναν όρθιοι στον αγώνα», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στο τέλος της εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας: «Ο Κυπριακός λαός ούτε τότε υπέκυψε στους κατακτητές, ούτε και τώρα θα υποκύψει. Γιατί όταν ένας λαός έχει θέληση, δεν υποκύπτει. Παλεύουμε με μία κατάσταση δυσμενέστατη, αλλά με τα δεδομένα ενός λαού με καρδιά».

Χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Σοφία Βέβε, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου Ανδρέας Παναγιώτου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου και ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ.

Εκτός από αναγνώσεις μαρτυριών συλληφθέντων από τα τουρκικά στρατεύματα, το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια εμπνευσμένα από τους αγώνες του Ελληνισμού για ελευθερία. Την εκδήλωση επιμελήθηκε ο στιχουργός Πόλυς Κυριακού και διοργανώθηκε από την Κυπριακή Ομοσπονδία και την ΠΣΕΚΑ.

Προηγήθηκε μνημόσυνο που τέλεσαν οι δυο προαναφερθέντες ομογενειακοί φορείς την Κυριακή, στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια, για τους νεκρούς του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, στο οποίο προέστη ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή