Μόνο γόνοι ευκατάστατων βρετανικών οικογενειών μπορούν να σταδιοδρομούν σε περιζήτητα επαγγέλματα, όπως τα νομικά ή τα ιατρικά, εξαιτίας των αυξανόμενων κοινωνικών αποκλεισμών, αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης.
"Ειλικρινά υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που προέρχονται από οικογένειες μεσαίου εισοδήματος, τα οποία είναι έξυπνα... και θέλουν να σταδιοδρομήσουν σε ένα τέτοιο επάγγελμα, αλλά δεν έχουν τις σωστές διασυνδέσεις, δεν έχουν πάει στο σωστό σχολείο, ίσως δεν τους δόθηκε καν η ευκαιρία να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο, και αυτό πρέπει να αλλάξει", δήλωσε ο επιβλέπων την έρευνα πρώην βουλευτής των Εργατικών ¶λαν Μίλμπερν στο ραδιόφωνο του BBC.
Η έρευνα, που φέρει τον τίτλο "Δίκαιη πρόσβαση στα επαγγέλματα" απέδειξε ότι "το περιβάλλον και όχι η αξία" παίζει μεγαλύτερο ρόλο για την επαγγελματική εξέλιξη, ενώ οι κοινωνικοί παράγοντες αποκλείουν όλο και περισσότερους νέους από επαγγέλματα που θεωρούνται υψηλού κύρους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 75% των δικαστών, το 70% των οικονομικών διευθυντών και το 45% των ανώτατων δημόσιων λειτουργών έχουν φοιτήσει σε ιδιωτικά σχολεία, τη στιγμή που μόλις το 7% του βρετανικού πληθυσμού λαμβάνει ιδιωτική εκπαίδευση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters