Συνάντηση Μπαράκ Ομπάμα - Νούρι αλ Μαλίκι

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009 08:59
A- A A+

Τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νόυρι αλ Μαλίκι θα υποδεχθεί αργότερα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο θα καλέσει να προωθήσει την «εθνική συμφιλίωση» στη χώρα του.

Θα είναι η πρώτη συνάντηση Μαλίκι και Ομπάμα αφ'ότου οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το εσωτερικό των πόλεων στο Ιράκ, στα τέλη Ιουνίου, γεγονός που χαρακτηρίζεται ορόσημο από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003.

Ο Μαλίκι θα έχει συναντήσεις με όλους τους σημαντικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα - τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ, τον υπουργό ¶μυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς και την Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι.

Οι Ομπάμα και Μαλίκι, που συναντήθηκαν στη Βαγδάτη τον Απρίλιο, θα έχουν «ειλικρινείς συζητήσεις για την ανάγκη συνέχισης της πολιτικής διαδικασίας ώστε [να αποφευχθεί] οποιαδήποτε ανάσχεση ή επιδείνωση», της κατάστασης, είπε ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. Η Ουάσινγκτον «δεν θα υπαγορεύσει τις λύσεις στην ιρακινή κυβέρνηση», συνέχισε, αλλά θα προσφέρει στήριξη στις «προσπάθειες αντιμετώπισης των πολιτικών ζητημάτων και της οικοδόμησης εθνικής ενότητας».

Ο Μαλίκι αναμένεται να επιδιώξει την προσέλκυση επενδύσεων στο Ιράκ, το οποίο έχει απελπιστική ανάγκη χρηματοδότησης της ανοικοδόμησής του μετά από τον πόλεμο και, προηγουμένως, το εμπάργκο. Στην διάρκεια της επίσκεψής του θα συναντηθεί με επιχειρηματίες στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή