Τάξη στο κυκλοφοριακό χάος βάζει η τεχνολογία

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009 16:06
A- A A+

Πιο εύκολη οδήγηση μας υπόσχονται οι τεχνολογίες παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων που φιλοδοξούν να αλλάξουν τις οδηγικές μας συνήθειες και να μας οδηγούν στον προορισμό μας γρήγορα, με ασφάλεια και χαμηλούς ρύπους, αναφέρει το περιοδικό NewScientist.

Οικονομικά οφέλη εγγυώνται στους συνετούς οδηγούς τα συστήματα παρακολούθησης που θα τοποθετούνται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, τα οποία θα απαλλάσσουν τους συνετούς οδηγούς από τα υψηλά ασφάλιστρα, αποδεικνύοντας ότι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο ατυχήματος.

Σήμερα, τα περισσότερα συστήματα παρακολούθησης της κυκλοφοριακής κίνησης που χρησιμοποιούνται αποτελούνται από υπόγειους ενσύρματους επαγωγικούς βρόγχους που ανιχνεύουν τα αυτοκίνητα που περνούν. Οι αρχές ευελπιστούν να κατασκευάσουν πιο εξελιγμένες συσκευές που θα ανιχνεύουν την κίνηση χωρίς να χρειάζεται να σκάψουν τους δρόμους.

Η πρόταση του εργαστηρίου πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ είναι να τοποθετηθούν ασύρματοι υπέρυθροι αισθητήρες στους στύλους ηλεκτροδότησης. Μια άλλη πρόταση την οποία εξετάζουν ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας είναι η συλλογή πληροφοριών για την ταχύτητα των οχημάτων και την κυκλοφορία στους δρόμους μέσω των κινητών τηλεφώνων των οδηγών.

Με γνώμονα την «πράσινη» οδήγηση, η TRL έχει αναπτύξει ένα λογισμικό ρύθμισης της ταχύτητας, το λεγόμενο Sentience, το οποίο βελτιστοποιεί την επιτάχυνση και επιβράδυνση του αυτοκινήτου με στόχο την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης καυσίμου.

Με τη συνδυασμένη χρήση GPS και προηγμένης χαρτογράφησης για συνυπολογισμό των ανηφόρων, των στροφών, του φωτισμού και της κυκλοφοριακής συμφόρεσης, το σύστημα αυτό έχει κατορθώσει να επιτύχει μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά 25% στα υβριδικά αυτοκίνητα, ενώ με ανάλογη επιτυχία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα συμβατικά.

Το κατά πόσο θα επηρεάσουν τα τεχνολογικά αυτά επιτεύγματα την οδηγική μας συμπεριφορά θα εξαρτηθεί από το πόσο διατεθειμένοι είναι οι οδηγοί να ανεχτούν έναν «προηγμένο συνοδηγό» σε καθημερινή βάση. Όσον αφορά στην προστασία προσωπικών δεδομένων, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα γίνουν υποχωρήσεις –ως ένα βαθμό– στο όνομα της ασφαλούς και αποτελεσματικής οδήγησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή