Αποφασισμένη για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ η Κομισιόν

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009 21:28
A- A A+

Η φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της Σερβίας προϋποθέτει τη βελτίωση των συνοριακών ελέγχων και την ενίσχυση της μάχης κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν.

«Μόλις η Σερβία ολοκληρώσει τις συνθήκες που εκκρεμούν τα ταξίδια χωρίς βίζα θα γίνουν πραγματικότητα, ελπίζουμε τον Ιανουάριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν, μετά από τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να επιτύχει την ενσωμάτωση της Σερβίας στην ΕΕ, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας, η οποία αντικατοπτρίζει πλήρως την φιλοσοφία της ένταξης στην ΕΕ.

Από την πλευρά του ο κ. Τσβέτκοβιτς ανέφερε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ για κατάργηση από το 2010 του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της Σερβίας, αποτελεί σημαντικό βήμα της χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

Τόνισε επίσης ότι η σερβική κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να πετύχει την άρση του καθεστώτος έκδοσης βίζας για τους πολίτες και πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι επιδιώκει την πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο κ. Ρεν συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. Ο κ. Τάντιτς επανέλαβε ότι η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο και πρόσθεσε ότι η άρση του καθεστώτος των θεωρήσεων θα βοηθήσει σημαντικά ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Επόμενοι σταθμοί του ταξιδού του κ. Ρεν είναι το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή