«Ανεπαρκή τα μέτρα της Κομισιόν για μείωση των ρύπων»

Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2009 15:10
A- A A+

Στο πρόσωπο της πολωνικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Elektrownia Belchatow εντοπίζεται η ευρωπαϊκή εταιρεία με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Sandbag Climate Campaign που εδρεύει στο Λονδίνο.

Ο κολοσσός ηλεκτροπαραγωγής, ο οποίος το περσινό έτος συνέβαλε με 30.862.792 τόνους CO2 στην υπερθέρμανση του πλανήτη, σχεδιάζει να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του κατά 20% με την κατασκευή 50 νέων εργοστασίων λιγνίτη στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Η Sandbag καταγγέλλει ότι τα επεκτατικά σχέδια της Elektrownia Belchatow αποτελούν ζωντανή απόδειξη της αναποτελεσματικότητας των πολιτικών της ΕΕ, όπως το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της Κοινότητας (ETS).

Σύμφωνα με την ιδρύτρια της Sandbag, Μπράιονι Γουόρθινγκτον, το κόστος εξαγοράς των δικαιωμάτων εκπομπών στην ΕΕ είναι πολύ χαμηλό για να αποτρέψει τους ενεργειακούς κολοσσούς από τη χρήση άνθρακα και να τους ωθήσει σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

Αυτό αποδεικνύεται, τονίζει, από το ότι έξι από τα δέκα πιο ρυπογόνα εργοστάσια της Ευρώπης βρίσκονται στη Γερμανία, παρά τις γενναιόδωρες κρατικές επιδοτήσεις των ηλιακών και άλλων καθαρών τεχνολογιών.

«Είναι υποχρεωμένοι να εξαγοράσουν δικαιώματα εκπομπής και παρ’ όλα αυτά σχεδιάζουν τη μαζική τους επέκταση. Εάν το σύστημα της Κομισιόν ήταν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα τους ανάγκαζε να στραφούν προς πιο καθαρές λύσεις», τονίζει η κα Γουόρθινγκτον.

Πηγή: The Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή