Επίσκεψη της Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στην Κούβα

Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2009 22:31
A- A A+

Επίσκεψη εργασίας στην Κούβα, με σκοπό την εξέταση, από κοινού με την κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο, της δρομολόγησης προγράμματος διμερούς συνεργασίας, πραγματοποιεί η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ.

Κατά την άφιξή της στην Αβάνα, προερχόμενη από το Μεξικό, η Φερέρο-Βάλντνερ αναμένεται να γίνει δεκτή από τον υπουργό Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες, τους υπουργούς Εξωτερικού Εμπορίου Ροντρίγκο Μαλμιέρσα και Πολιτισμού Αμπελ Πριέτο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Κούβα Χαβιέρ Νίνιο.

Η Κούβα και η ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας τον Οκτώβριο του 2008, τερματίζοντας το πάγωμα επί πέντε χρόνια των σχέσεών τους, λόγω των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από τους Ευρωπαίους στη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη 75 διαφωνούντων, εκ των οποίων οι 50 παραμένουν στη φυλακή.

Η ΕΕ αποφάσισε την άρση των κυρώσεων πριν από ένα χρόνο, με πρωτοβουλία της Ισπανίας, προκειμένου να ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις του Ραούλ Κάστρο, ο οποίος ανέλαβε επισήμως καθήκοντα προέδρου τον Φεβρουάριο του 2008.

Η Ένωση δεσμεύτηκε δε να καταβάλει φέτος 41,5 εκατομμύρια ευρώ στην Κούβα, εκ των οποίων ένα μέρος θα δοθεί σε ανθρωπιστική βοήθεια μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν πέρυσι στο πέρασμά τους τρεις τυφώνες.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή