Εγκαίνια του νέου αρχαιολογικού μουσείου Πάτρας

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2009 22:54
UPD:22:57
A- A A+

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας εγκαινίασε απόψε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε τυχερός γιατί μέσα σε λίγους μήνες εγκαινίασε δύο εμβληματικά μουσεία, της Ακρόπολης και της Πάτρας.

Αναφερόμενος στο μουσείο της Πάτρας τόνισε ότι «αναδεικνύει την εξαιρετικά πλούσια - αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστή - πολιτιστική κληρονομιά της Αχαΐας» και πρόσθεσε πως «βάζει την Πάτρα στο χάρτη του Πολιτισμού, με εμβέλεια όχι μόνο την ίδια την Ελλάδα, αλλά πολύ πέραν αυτής. Ένα έργο που θα αλλάξει την Πάτρα. Ένα έργο που η Πολιτεία το χρωστούσε στην Πάτρα εδώ και χρόνια».

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι στον ακριβώς γειτονικό χώρο, ο οποίος παραχωρήθηκε από το δήμο Πατρέων, θα δημιουργηθεί ένα νέο πολιτιστικό πάρκο.

Παράλληλα, ο υπουργός εξήγγειλε ότι επεκτείνεται η ιδέα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων πέραν της Αθήνας, σε άλλες τέσσερις μεγάλες πόλεις, με πρώτη, όπως ανέφερε, την Πάτρα. «Στόχος είναι να ανοίξουν νέες πολιτιστικές διαδρομές, δηλαδή δρόμοι ανάπλασης του αστικού περιβάλλοντος, δρόμοι ανάπτυξης, δρόμοι ποιοτικής αναβάθμισης της καθημερινότητας των πολιτών και δρόμοι πολιτιστικής αναγέννησης», υπογράμμισε.

Με αφορμή τα εγκαίνια, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως όνειρό του είναι κάθε μεγάλη περιφερειακή πόλη - κάθε πρωτεύουσα νομού - να αποκτήσει ένα δικό της μεγάλο μουσείο, το οποίο θα προβάλλει, όπως πρόσθεσε, την κληρονομιά της, και θα αποτελεί μια πολύτιμη ψηφίδα στο τεράστιο και ανεξάντλητο πολιτιστικό μωσαϊκό της Ελλάδος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων απηύθυνε και ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το νέο μουσείο της Πάτρας είναι να μικρό βήμα στη μακρά ιστορία της πόλης και ένα πολύ μεγάλο βήμα για όλους εμάς».

Στο μεταξύ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το μουσείο πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και πρώην συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι ζητούσαν, μεταξύ άλλων, να καλυφθούν οργανικά κενά και να καταργηθεί το 24μηνο των συμβάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς