Τηλεφωνική συνομιλία Μπράουν - Ομπάμα για το Αφγανιστάν

Σάββατο, 25 Ιουλίου 2009 10:21
A- A A+

Τηλεφωνική συνομιλία είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή, μετά από την ανακοίνωση του Λονδίνου ότι αποστέλλει ενισχύσεις στο Αφγανιστάν λόγω της πρόσφατης αλματώδους αύξησης των απωλειών στρατιωτών της Βρετανίας στην περιοχή.

Οι Μπράουν και Ομπάμα τόνισαν ότι είναι σημαντικό «οι σύμμαχοι στο NATO να μοιράζονται τα πολιτικά και στρατιωτικά βάρη», όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Βρετανία έχει αναπτύξει περίπου 9.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, οι οποίοι κατά κύριο λόγο μάχονται με τους Ταλιμπάν στη νότια επαρχία Χελμάντ.

Η αύξηση των θανάτων αποτέλεσε αφορμή νέων έντονων επικρίσεων σε βάρος της αποδυναμωμένης κυβέρνησης Μπράουν, η οποία έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, το σκάνδαλο των βουλευτικών δαπανών και την ήττα της στις ευρωεκλογές.

Οι Μπράουν και Ομπάμα συμφώνησαν ότι είναι «κρίσιμη» η αποστολή στο Αφγανιστάν τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τις δικές τους. Επιπλέον, συμφώνησαν πως «παρά το τραγικό ανθρώπινο κόστος, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Χελμάντ σημειώνουν πρόοδο, και βοηθούν να υπάρξει η αναγκαία ασφάλεια εν όψει των εκλογών στο Αφγανιστάν», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή