Κιργιστάν: Τη νίκη Μπακίγεφ στις προεδρικές εκλογές καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Σάββατο, 25 Ιουλίου 2009 12:40
A- A A+

Τη σαρωτική νίκη του Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ στις προεδρικές εκλογές της Πέμπτης στο Κιργιστάν κατήγγειλε σήμερα η αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι ο υποψήφιός της κέρδισε περισσότερο από το 60% των ψήφων και υποσχέθηκε περισσότερες διαδηλώσεις.

Η κεντρική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Μπακίγεφ εξασφάλισε το 83,8 των ψήφων σε σύνολο 88,3% καταμετρημένων ψήφων. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, ο οποίος κατήγγειλε εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές, έλαβε σύμφωνα με την κεντρική εκλογική επιτροπή το 7,9% των ψήφων.

«Δεν μπορούμε πλέον να το ανεχθούμε αυτό. Ο κόσμος πρέπει να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του. Θα οργανώσουμε νέες διαδηλώσεις», δήλωσε Μπακίτ Μπεσίμοφ, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Αταμπάγεφ.

Σύμφωνα με τον Μπεσίμοφ, τα εξιτ πολς που πραγματοποίησε η ομάδα του Αταμπάγεφ σε όλα τα εκλογικά τμήματα έδειξαν ότι κερδίζει τις εκλογές με πάνω από το 60% των ψήφων, ενώ ο Μπακίγεφ λαμβάνει μόλις το 25%.

«Δεν μπορεί να το αποκαλείς αυτό εκλογές. Δεν τις αναγνωρίζουμε και ζητούμε την επανάληψή τους», πρόσθεσε ο Μπεσίμοφ.

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη εξέφρασαν χθες την απογοήτευσή τους για την εκλογική διαδικασία, η οποία, όπως τόνισαν, δεν ανταποκρίθηκε στις προδιαγραφές του ΟΑΣΕ.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή