Ενεργειακή συμφωνία Βραζιλίας-Παραγουάης

Κυριακή, 26 Ιουλίου 2009 10:08

A- A A+

Στη σύναψη «ιστορικής», όπως την χαρακτήρισαν, συμφωνίας για την εκμετάλλευση του υδροηλεκτρικού φράγματος του Ιταϊπού, ενός από τα μεγαλύτερα του κόσμου, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών, προχώρησαν χθες οι πρόεδροι της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και της Παραγουάης, Φερνάντο Λούγο.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Βραζιλία θα καταβάλλει ετησίως περίπου 360 εκατομμύρια δολάρια στην Παραγουάη για να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια, αντί των 120 εκατομμυρίων που καταβάλλει σήμερα.

«Κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα, είναι μια ιστορική συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Ασουνσιόν, δίπλα στον Φερνάντο Λούγο.

Το συμβόλαιο ορίζει επίσης ότι η Βραζιλία μπορεί να αγοράζει κατά προτεραιότητα την ενέργεια που δεν χρησιμοποιεί η Παραγουάη και έτσι, εκ των πραγμάτων, η Βραζιλία λαμβάνει το 95% της παραγόμενης ενέργειας.

Σημειώνεται ότι το Ιταϊπού κατασκευάσθηκε πριν από 35 χρόνια στο Φος ντο Ιγκουάσου, στον ποταμό Παρανά, με κόστος 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Αποτελεί δε το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα του κόσμου μετά από αυτό των Τριών Φαραγγιών στην Κίνα.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή